En el món de la restauració hi ha diversos reconeixements. Quan un restaurant entra a la Guia Michelin o la de Repsol és perquè ha adquirit un glamur gastronòmic i s'identifica per una cuina de gran nivell. Però qui ho decideix són experts. Com a excepció trobem els premis TheFork Awards, que són les úniques distincions en què els restaurants són nominats per cuiners i votats per comensals. Els usuaris de la seva app trien les millors obertures de l'any anterior. Doncs bé, tres restaurants catalans se situen entre els millors de tot l'Estat.
El primer que trobem en la classificació és el restaurant Âme, ubicat al carrer de Londres de Barcelona. A la seva web es descriuen com a cuina mediterrània amb l'encant de l'ànima culinària francesa. El restaurant, dirigit pel xef Pachi Rodríguez, fusiona la tradició francesa amb ingredients locals de temporada. A més, la decoració de l'espai genera un ambient que busca oferir als comensals una experiència culinària que connecti allò familiar amb allò nou. El local, inclòs en la Guia Michelin 2024, va ser recomanat pel xef Raül Balam Ruscalleda.
Un altre restaurant que ha rebut aquesta distinció per part dels usuaris és el Azul Rooftop del xef francès Romain Fornell. Ubicat a la Barceloneta, és un espai únic que permet gaudir d’una vista 360° sobre la ciutat de Barcelona. Amb la gastronomia mediterrània com a tret identitari, la seva cuina aposta per productes locals, com ara peix i marisc fresc, i grans peces de carn a la brasa. Azul Rooftop també destaca per la cocteleria d'autor i disposa d'una terrassa de 1.200 m² que ofereix una experiència inigualable acompanyat de música en viu. En aquest cas, el xef que va recomanar aquest restaurant és el Jeroni Castell.
Entre les deu millors obertures d'aquest darrer any també hi ha el XeiXa de Barcelona, anomenat per ells mateixos com a casa de menjars. Es tracta d'un lloc màgic on es busca que et sentis com a casa teva. El restaurant té una proposta que sempre mira cap a l'horta i el mar Mediterrani. Una cuina de mercat amb contrastos, senzilla, viva i en canvi continu amb la brasa com a fil conductor, que destaca per cuidar els detalls per transformar l'àpat en una experiència especial. Tot situat en un palauet del s. XVIII on posteriorment Picasso es va inspirar per pintar les senyoretes d'Avinyó. El restaurant va entrar en la votació al ser recomanat per Carolina Lourenço i Germán Carrizo.
Aquesta és la llista de les deu millors obertures del 2023
- Bascoat, a Madrid (recomanat pel xef Paulo Airaudo)
- Âme, a Barcelona (seleccionat pel xef Raul Balam).
- Azul Rooftop, a Barcelona (escollit per Jeroni Castell).
- Bolboreta, a Madrid (nominat per Diego Guerrero).
- Club Financiero, a Madrid (triat per Toño Pérez).
- Pabú, a Madrid (el preferit pel Dabiz Muñoz, Ramón Freixa i Miguel Carretero).
- Palodú, situado en Màlaga (reconegut per Juan Carlos García, Paco Morales i José Carlos García).
- Alejandro Platero, a València (destacat per la xef María José Martínez).
- Trèsde, a Madrid (nominat per Hugo Muñoz i Javi Estévez).
- XeiXa, a Barcelona (opció preferida per Carito Lourenço).
Aquests restaurants han sigut distingits pels usuaris d'entre les 36 opcions que havien presentat els més de cinquanta xefs de prestigi. Entre ells, trobem dos restaurants més ubicats a Catalunya. El primer d'ells és Suru, un local de Barcelona que potencia els productes de temporada i els petits productors. El segon d'ells és Mae, ubicat també a la capital catalana i que ofereix una experiència gastronòmica inspirada en la tradició i el sincretisme culinari, ja que els tres xefs són de Costa Rica, Colòmbia i Espanya.