Tristan da Cunha: així és la vida a l'illa habitable més inaccessible del món

El territori té 225 habitants i basa l'economia en l'exportació de peix i llagostes

  • L'illa de Tristan da Cunha -
Publicat el 14 d’agost de 2022 a les 13:00
Per arribar des de Barcelona fins a Tristan da Cunha, l'illa habitable més inaccessible del món, cal agafar un vol de 15 hores fins a Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, i creuar l'Atlàntic Sud en un creuer durant sis dies. Sense dubte, una aventura que emprenen els viatgers més atrevits i que els porta a una zona natural i gairebé deserta.

En la superfície de Tristan da Cunha, de 99 km², hi conviuen 225 habitants, dels quals 133 són dones i 112, homes. Aquests es troben assentats a la costa nord-oest denominada Edimburg dels Set Mars, l'única àrea edificable tenint present que la resta és volcànica.

El veïnat compta amb els serveis bàsics per subsistir: un hospital modern i una escola antiga. Com que l'illa és un dels territoris ultramarins del Regne Unit, és aquest país qui s'encarrega de subministrar els recursos humans per les instal·lacions. També hi ha una cafeteria, un saló per a esdeveniments socials, un pub i algunes oficines.

L'economia de l'illa es basa en l'exportació de llagostes i de peix, que suposen el 70% dels ingressos. No obstant això, l'activitat comercial ha quedat temporalment bloquejada al moll de la Ciutat del Cap. "No és una situació estranya, però qui sap quan tornaran els aliments frescos i els alts ingressos", va assegurar un habitant de l'illa per elEconomista.es. Així, el territori lluita diàriament per fer una passa més en el camí a l'autosuficiència.
 

La costa on resideixen els habitants, denominada Edimburg dels Set Mars Foto: Viajar


El turisme també té el seu forat en el mercat, tot i que no és l'activitat econòmica que més beneficis els reporta. Tristan da Cunha és una illa desconeguda que, a més, té problemes amb l'accessibilitat, motiu pel qual no és especialment concorreguda. Així mateix, els visitants necessiten un permís i s'hi han de quedar obligatòriament tres setmanes, que és el temps que triga a passar de nou un vaixell cap a Ciutat del Cap.

Un dels principals interrogants és l'organització política del territori. Tristan da Cunha està formada per un administrador i cap de govern que compta amb un consell compost per vuit membres escollits democràticament i tres designats.

I com és un dia normal a Tristan da Cunha? La coordinadora del Centre de Turisme de l'illa, Rachel Green, va confirmar a la revista Viajar que la jornada és ben senzilla. Les persones van a treballar -o bé en les escasses oficines o bé en el sector primari- i després atenen els horts o els animals. Si és dia de pesca, els homes agafen les barques; a la nit, les dones treballen en la fàbrica de peix. Durant el temps d'oci fan senderisme, barbacoes i gaudeixen de la natura.

L'origen de l'illa es remunta al segle XVI, quan l'explorador portuguès Tristâo da Cunha, a qui el territori deu el nom, va descobrir-la. El 1816 Regne Unit va annexionar-se i de la mà de William Glass, membre de la cort, van arribar la resta de persones que van poblar l'illa que, amb molt d'esforç, va desenvolupar l'economia i estil de vida tan característics.

[plantillavirals]