Les causes més habituals de la pobresa energètica, segons argumenten les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) en l’oportú estudi que van presentar fa tot just una setmana, tenen a veure “amb la llarga crisi econòmica que ha patit el país i que ha deixat moltes persones a l’atur, amb poc ingressos o, fins i tot, sense cap ingrés si no havien cotitzat prou o un cop esgotada la prestació”. També hi tenen a veure, apunten, els increments autoritzats dels preus dels subministraments i el mal aïllament tèrmic de molts habitatges.
LA POBRESA ENERGÈTICA A CATALUNYA
Segons la Llei 24/2015 aprovada pel Parlament, la coneguda llei d’emergència social, quan una família no pot fer front al pagament de les factures la companyia ha de comunicar l’impagament i és l’administració, a través de Benestar social, que contacta amb la família en situació de vulnerabilitat per ajudar-la a tramitar un bo social per fer front al pagament de les factures. Per això, en el cas de la dona de 81 anys que va morir ahir en un incendi a casa a seva a Reus, l'Ajuntament creu que Gas Natural podria haver incomplert la llei si es demostra que no va avisar del tall del subministrament i, per això, portaran la companyia a la fiscalia.
De fet, l’últim informe de la Diputació de Barcelona evidencia que, abans que s’aprovés la llei, el 9,5% dels casos en què es va produir un avís per impagament va acabar amb un tall en el subministrament. A més, detallen que, a la demarcació de Barcelona, les peticions per al pagament de les factures d’energia han augmentat de mitjana un 80% en el darrer any. En concret, en el 26% dels municipis aquest augment ha superat entre el 200% i el 1.000%. A més, segons les dades, més del 60% dels catalans tenen problemes per arribar a final de mes i un 11,7% es troba en situació de pobresa extrema.
EL PREU DELS SUBMINISTRAMENTS
El preàmbul de la llei d’emergència social apunta que, a banda de la crisi econòmica i la manca d’ingressos, entre 2008 i 2015 els preus de l’electricitat han experimentat un increment del 60% i els de l’aigua, un 66%. Tot just avui el preu de la bombona de butà ha pujat fins als 12,25 euros. És la segona pujada bimestral consecutiva. Tot i així, des que el 2015 va assolir el preu més car, de 17,5 euros, la bombona s’ha abaratit un 30%. El Síndic de Greuges ja va alertar fa dos anys de com l'encariment dels preus de subministraments perjudica les famílies més vulnerables.