Un nou descobriment obre la porta a la vacuna contra la calvície

Els assajos clínics que ara comencen han de provar si és possible que la molècula SCUBE3 es pugui injectar al cuir cabellut o bé en vaccins que modifiquin l'ARN

Un home calb en una imatge d'arxiu
Un home calb en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
24 de gener de 2024, 16:57
Actualitzat: 16:57h
Espanya és el segon país del món amb més homes adults calbs, segons l'estudi més recent del World Population Review. Així, tot i que l'alopècia és una realitat per a prop del 43% dels ciutadans de l'Estat, encara no s'ha descobert cap mètode per combatre-la. Les últimes investigacions al respecte ens diuen que les persones que perden cabell no ho fan perquè simplement els hi caigui, sinó perquè el seu pèl és cada cop més petit i fi per culpa d'un enzim que es coneix com a DHT i que està estretament relacionat amb la testosterona.

Ara, però, hi ha esperança, llum al final del túnel, per a aquells homes que pateixen d'alopècia. La prestigiosa revista New Scientist ha publicat un estudi on s'exposa una investigació amb una possible solució.
 

La molècula SCUBE3

Fa una dècada, el biòleg Karl Koehler de la Universitat de Harvard va aconseguir un avenç en aquest tema. Va cultivar una mena de cèl·lula que es troba a l'oïda interna fent servir cèl·lules mare. Un temps després, es van adonar que cada vegada que feien aquest tipus de cultius apareixien una mena de capes de pell creixent en segon pla. Si les deixaven créixer, formaven dues capes i amb el pas del temps, fol·licles pilosos (pèl).

Darrerament, s'han fet estudis per avançar més en la recerca a la Universitat de Califòrnia a Irvine, encapçalats per Maksim Plikus, que han donat llum a un estudi en què s'ha comprovat que les cèl·lules de la papil·la dèrmica estimulen el creixement del cabell. Ara com ara, encara es desconeix la base genètica de les molècules activadores, però sí que es té coneixement sobre la molècula SCUBE3, "la missatgera que diu a les cèl·lules mare del pèl veïnes que comencin a dividir-se, la qual cosa presagia l'inici del creixement de cabell nou", ha al·legat Pilkus a New Scientist.

Per tot plegat, es creu que és possible la molècula SCUBE3 es pugui injectar al cuir cabellut o bé directament en vacunes que modifiquessin l'ARN. De fet, una empresa anomenada Amplifica ja ha començat amb els assajos clínics, però la Societat Espanyola de Restauració Capil·lar (SERECAP) s'ha afanyat a demanar calma. De moment, s'ha mostrat reticent i ha precisat que la SCUBE3 encara està en una fase molt embrionària, d'investigació. 

L'altra cara de la moneda és la de l'investigador Plikus, que ha injectat optimisme, tot assenyalat que la gran esperança per al col·lectiu afectat per l'alopècia és "la creixent comprensió dels senyals que impulsen el creixement i la caiguda del pèl".