Un oftalmòleg explica com veiem les imatges dels somnis

L'activació i la inhibició de determinades zones del cervell fa que puguem processar imatges, però no controlar la lògica

Publicat el 16 de març de 2024 a les 17:50
Actualitzat el 16 de març de 2024 a les 17:53
La comunitat científica sempre diu que l'univers, el fons marí i el cervell són les tres àrees més desconegudes per l'ésser humà. Pel que fa al cervell, a més, hi ha un aspecte que suscita un especial interès i sobre el qual se'n saben molt poques coses: els somnis. De fet, no hi ha encara una explicació sobre el seu origen i la seva funció. El que sí que se sap, però, és com es viuen en el moment en què s'estan experimentant.

El reputat oftalmòleg i director de l'Institut Universitari Fernández-Vega (IOFV) d'Oviedo, Jesús Merayo, explica que la fase REM (Rapid Eye Movement) és un dels cinc cicles pels quals passa el cervell mentre dormim i constitueix un 25 % del son total. En aquesta fase, es produeix la consolidació de la memòria i és aquí on s'originen els somnis.

[noticiadiari]2/269990[/noticiadiari]
Els estudis afirmen que són a color i segueixen un estil cinematogràfic. Succeeixen per primera vegada entre 70 i 90 minuts després d'adormir-se i duren aproximadament dues hores. Mentrestant, els ulls es mouen a gran velocitat, encara que no envien informació visual, però les escorces associatives com les del lòbul parietal inferior i de l'escorça occipitotemporal estan actives i són capaces de processar imatges. Al contrari, l'escorça prefrontal, relacionada amb els processos mentals, està inhibida, cosa que explica la manca de lògica en alguns somnis.

[plantillavirals]