Un viatge al cor de l'art i de la ciència

La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa proposa una temporada amb 30 exposicions i vuit mostres itinerants

La xarxa CaixaForum proposa una temporada amb 38 exposicions i mostres itinerants
La xarxa CaixaForum proposa una temporada amb 38 exposicions i mostres itinerants | Fundació «la Caixa»
NacióDigital
13 de setembre del 2022
Nou curs i nova temporada d'exposicions a la xarxa CaixaForum i al CosmoCaixa. Un autèntic viatge al cor de l'art i de la ciència formada per 30 exposicions i vuit mostres itinerants així com un total de 4.000 activitats. Un curs, a més, marcat per tres iniciatives culturals de primer ordre: el llançament de la nova plataforma digital CaixaForum+, la guia interactiva de la Sala Univers i el Bosc Inundat del Museu de la Ciència CosmoCaixa i el Bosc Vertical de CaixaForum Barcelona.

Tot plegat en un context de recuperació després de la pandèmia. En el primer semestre d'enguany la xarxa ha sumat 1,5 milions de visitants, tot just un 18% menys que el mateix període de l'any passat. Lluny queden les xifres de 2020 i 2021 amb caigudes del 70%. En aquest sentit, amb la recent incorporació a la xarxa de CaixaForum València, s'espera avançar cap a l'objectiu dels 3,5 milions anuals de visitants.

Un model únic de divulgació
La xarxa CaixaForum i CosmoCaixa constitueix un model únic de divulgació del coneixement, la cultura i la ciència com a motor de progrés de la societat. La nova temporada transcorrerà amb el lema “Creiem en la cultura. Creixem en la cultura” i oferirà al públic un viatge al cor del món de l’arqueologia, l’art, la ciència, la fotografia, el còmic i el cinema.

La presentació de la temporada va anar a càrrec de la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, i el director corporatiu de l’Àrea de Cultura i Ciència de la Fundació ”la Caixa”, Ignasi Miró. En l’acte també hi van participar el director corporatiu d’Educació i Màrqueting, Xavier Bertolín, i hi van ser presents els directors dels centres CaixaForum i del Museu de la Ciència CosmoCaixa.
 

Presentació de la temporada d'exposicions de CaixaForum i Cosmocaixa. Foto: Fundació «la Caixa»


“La nova temporada de la xarxa CaixaForum i CosmoCaixa proposa un recorregut que uneix art i ciència amb 38 títols expositius de primer ordre. En consonància amb la programació dels últims anys, en aquesta temporada continuarem treballant en la divulgació cultural i científica de forma transversal i complementària”, explica Elisa Durán. “Per a nosaltres, la cultura és una eina de transformació i d’integració social. Ho creiem i ho comprovem cada dia amb l’activitat que duem a terme als nostres centres CaixaForum i al Museu de la Ciència, punts de trobada oberts a la ciutadania que afavoreixen la reflexió i el diàleg per avançar en una idea que ens sembla fonamental: entendre el món que habitem”, afegeix la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”.

Les estrenes de la temporada
La xarxa CaixaForum ha programat un total de 10 estrenes per aquesta temporada, de les quals vuit es podran visitar al CaixaForum Barcelona o al Museu de la Ciència Cosmocaixa.

1. El segle del retrat. La imatge de la societat del segle XIX
 On? CaixaForum Barcelona
 Quan? Del 15 de febrer al 4 de juny de 2023
 Organitza: Exposició organitzada pel Museu del Prado i la Fundació ”la Caixa”

La primera exposició dedicada al retrat del segle XIX a Espanya i constituirà un viatge en el temps per explorar totes les facetes del retrat: des del retrat com a símbol de poder fins al retrat com a fenomen social. En la mostra s’hi podran veure obres de Francisco de Goya, Vicente López, Federico de Madrazo, Eduardo Rosales, Ignacio Pinazo, Joaquim Sorolla i Ignacio Zuloaga, entre d’altres.

2. La ciència de Pixar
 On? Museu de la Ciència CosmoCaixa
 Quan? Del 16 de maig al 3 de setembre de 2023
 Concepció i producció: Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios

Rere els protagonistes de les pel·lícules d’animació hi ha un llarg procés en què la creativitat es barreja de manera indispensable amb la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques. Aquesta mostra està desenvolupada pel Museum of Science de Boston en col·laboració amb Pixar Animation Studios i és eminentment interactiva. L’exposició permetrà als visitants dotar de moviment les figures de clàssics de Pixar, projectar brillantors i ombres, i treballar en la creació de mons virtuals en 3D.

3. Visions expandides. Fotografia i experimentació
 On? CaixaForum Barcelona
 Quan? Del 26 d’abril de 2023 al 27 d’agost de 2023
 Organitza: Fundació ”la Caixa” i el Museu Nacional d’Art Modern - Centre de Creació Industrial (MNAM-CCI), Centre Pompidou 

La mostra, la tercera col·laboració amb el Centre Pompidou, recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle XX fins avui a través de més de 260 obres. El projecte proposa una lectura del corrent fotogràfic experimental mitjançant el diàleg entre obres històriques i contemporànies, i presenta les primeres experimentacions fotogràfiques del cèlebre William Klein. A través de sis seccions temàtiques, exposa obres d’artistes com Man Ray, Lazslo Moholy-Nagy, Dora Maar, Wolfgang Tillmans, Barbara Morgan, Florence Henri i Brassaï, entre d’altres.
 

CaixaForum propos un viatge al cor de l'art i la ciència. Foto: CaixaForum


4. Els colors del món
 On? Museu de la Ciència CosmoCaixa
 Quan? Del 14 de febrer al 10 d’abril de 2023 
 Concepció i producció: Fundació ”la Caixa”, amb la col·laboració de National Geographic

Una exposició per meravellar-nos amb precioses fotografies d’autors de National Geographic. Tots reflecteixen en les seves imatges l’àmplia gamma de blaus, taronges, verds, vermells i blancs que configuren el nostre planeta. La mostra, que després de Barcelona iniciarà una itinerància, explica el simbolisme d’aquests colors.

5. Nanocosmos de Michael Benson
 On? Museu de la Ciència CosmoCaixa
 Quan? A partir del juny de 2023
 Concepció i producció: Fundació ”la Caixa”

La realitat oculta a l'ull humà aportarà als visitants una mirada nova sobre la bellesa que amaga la flora i la fauna del nostre planeta que només es pot contemplar gràcies a l’ús de les últimes tecnologies en visualització de vida microscòpica. Amb les seves fotografies, el cineasta, artista i escriptor Michael Dossier de premsa Benson traslladarà els espectadors a un univers nanoscòpic fascinant més enllà del que l’ull humà pot veure.

6. Déus, mags i savis. Les col·leccions privades dels artistes
 On? CaixaForum Barcelona
 Quan? Del 23 de novembre de 2022 al 2 d’abril de 2023
 Organitza: Fundació ”la Caixa”

L'exposició permet introduir-se en les col·leccions privades d’una desena de grans artistes de la Col·lecció d’Art Contemporani Fundació ”la Caixa”. Inclou els objectes més personals dels artistes Rosa Amorós, Miquel Barceló, Georg Baselitz, Luis Feito, Joan Hernández Pijoan, Manolo Millares, Joan Miró, Susana Solano, Hiroshi Sugimoto i Antoni Tàpies. Els visitants podran descobrir la petjada que han deixat aquests objectes, molts dels quals mantinguts fins ara en l’àmbit privat, en la producció creativa dels artistes.
 

La xarxa CaixaForum estrena enguany deu exposicions. Foto: CaixaForum


7.Alex Reynolds
 On? CaixaForum Barcelona
 Quan? Del 4 de maig al 20 d’agost de 2023
 Organitza: Fundació ”la Caixa”
 
L’artista i cineasta basca Alex Reynolds protagonitzarà una exposició monogràfica en el marc de la convocatòria de Suport a la Creació de la Fundació ”la Caixa”, que té com a objectiu impulsar la carrera d’artistes per mitjà de la producció d’obres d’art. El recorregut mostrarà l’últim projecte cinematogràfic de l’artista, que es caracteritza per una mirada afectiva en què la càmera abandona el seu paper habitual de testimoni objectiu per involucrar-se de manera activa en situacions i esdeveniments que tenen efectes impredictibles sobre els seus protagonistes, majoritàriament actors no professionals.

8. El Bolero de Ravel
 On? CaixaForum Barcelona 
 Quan? Espai permanent a partir del desembre del 2022
 Concepció, direcció i producció: Fundació ”la Caixa”

Arran de la bona acollida de Symphony, la Fundació ”la Caixa” torna a apostar per apropar la música clàssica a un públic més ampli gràcies a la realitat virtual. Durant aquesta temporada s’estrenarà aquesta nova experiència musical, també en realitat virtual. 


Neix CaixaForum+
Abans que acabi l’any arribarà un dels plats forts de la temporada amb el llançament de CaixaForum+, plataforma que neix amb l’objectiu de portar l’experiència CaixaForum al món virtual i acostar la cultura i la ciència a nous sectors de públic allunyats dels centres físics. 

Es tracta d’una plataforma de continguts de vídeo i àudio que es podrà gaudir tant en dispositius mòbils com en tauletes, ordinadors o televisors. Les temàtiques inclouran des de la música, la literatura, el cinema, l’arquitectura i les arts visuals, plàstiques i escèniques, fins a la història i el pensament o la divulgació de les ciències de la vida i les ciències físiques. 

El públic trobarà documentals, sèries, concerts, podcasts, entrevistes, videoart, òperes i un llarg etcètera entre els més de 120 projectes que nodriran la plataforma amb més de 1.200 càpsules de continguts el primer any, més de la meitat de les quals seran estrenes de produccions pròpies i coproduccions amb institucions internacionals de primer nivell.

Pel que fa a continguts digitals, destaca també la posada en marxa d’una guia interactiva del Museu de la Ciència CosmoCaixa, amb la qual el visitant podrà ampliar els seus coneixements sobre els diferents àmbits de la Sala Univers i el Bosc Inundat, gaudint de continguts exclusius, jocs, vídeos i animacions en 3D.

A final d’any, CaixaForum Barcelona inaugurarà el Bosc Vertical, una gran porta verda de més de 500 m2 que connectarà la muntanya de Montjuïc amb Barcelona unint natura i ciutat. En aquest espai, que commemorarà el 20è aniversari del centre cultural de la capital catalana, hi conviuran 15 arbres de grans dimensions en suspensió i 22.000 plantes.

Exposicions que continuen
La xarxa de centres CaixaForum i CosmoCaixa continuaran acollint una vintena d'exposicions estrenades en les darreres temporades, bona part de les quals es podran veure a Catalunya.

 Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides (CaixaForum Barcelona)
 Còmic. Somnis i història (CaixaForum Barcelona)
 Art, identitats i simbolisme (CaixaForum Barcelona)
 Cartells de la vida moderna. Els orígens de l’art publicitari (CaixaForum Girona i CaixaForum Tarragona)
 El Sol. Vivint amb la nostra estrella (Museu de la Ciència CosmoCaixa)
 Faraó. Rei d’Egipte (CaixaForum Lleida)
 Miralls. Dins i fora de la realitat (CaixaForum Tarragona)
 Talking Brains. Programats per parlar (CaixaForum Girona)