Una «revolta popular» evita un desnonament

El moviment veïnal de l'Hospitalet evita fer fora una família que no paga el lloguer d'un pis municipal

Publicat el 07 de febrer de 2011 a les 16:28
Uns ciutadans protesten per la situació de famílies amenaçades per un desallotjament perquè no poden pagar la hipoteca, aquest migdia al barri de Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat. Foto: Bertran Cazorla

Una noia de 15 anys mostrava aquest migdia com la seva filla de cinc mesos dormia plàcidament al seu cotxet, en un carrer del barri popular de Torrassa, a l'Hospitalet. No hauran de patir pel pis que habiten amb el pare i un germà el proper mig any, tot i que aquest matí estava previst el seu desallotjament. L'home no ha pogut fer front al deute de 2.724 euros que té amb l'empresa de l'Ajuntament propietària del pis i una sentència de fa un any permet el desnonament. Però la pressió de l'Associació d'Afectats per la Hipoteca, impulsada pel moviment veïnal, ha aconseguit suspendre'l. El cap de l'Associació de Veïns, Manuel Piñar, assegura que estan ajudant unes 200 famílies en situacions similars.

"Dormiré més tranquil, sabent que demà em llevaré a casa meva, que els meus fills tindran el seu escriptori, la seva habitació... però seguiré sense tenir feina". Francisco Tramuns, el pare de la família, de 42 anys, sap que el que ha aconseguit és un aplaçament del problema, però no la seva solució. "Em donarà feina l'Ajuntament?", es pregunta. I compara: "Sóc com un peix que es mossega la cua. M'han canviat l'aigua de la piscina, ara, però segueixo a la piscina".

L'ajornament del desnonament, que estava previst per aquest dilluns, va arribar el divendres passat a última hora del matí. Tramuns, el president de la Federació d'Associacions de Veïns de la ciutat, Manuel Piñar, i un altre activista es van reunir amb treballadors socials i representants de la societat municipal l'Hospitalet 2010, propietària del pis.

Un ajornament a canvi de posar-se en mans dels serveis socials

Van acordar ajornar mig any el pagament del deute de 2.724 euros que acumula Tramuns: n'haurà de pagar una meitat abans de què passin tres mesos, i l'altra meitat abans de què en passin sis.

A canvi d'aquest ajornament, aquest cap de família es compromet a posar-se en mans dels serveis socials. De fet, en la reunió es va tractar 'com a punt bàsic i fonamental la situació familiar del senyor Tramuns, donada la presència de menors en l'habitatge', recull el compromís escrit que van signar les parts: Una assistenta visitarà el pis el proper dilluns per conèixer el fill menor, de 15 anys, i elaborar un pla per atendre'l.

D'altra banda, el pare també es va comprometre a regular la custòdia dels nois, fills d'una mare amb la qual mai es va arribar a casar i de la qual viu separat, i a empadronar al domicili la filla de 15 anys i el seu nét, que ara estan registrats en una altra llar de Sant Feliu de Llobregat.

Trampejant fins l'embaràs prematur de la filla

D'aquesta forma es torna allargar el termini de l'execució d'una sentència que es va dictar l'onze de febrer de fa un any i que ja s'havia ajornat el juliol passat, narra Tramuns, que cobra una pensió de 314 euros al mes per un accident que va tenir i es va buscar la vida al mercat de treball submergit per mirar d'arribar als 600 mensuals. Llavors, però, al cap d'uns quatre mesos va haver de deixar de pagar de nou, i d'aquesta forma es va reactivar el procés de desnonament, recorda l'home.

Ja fa temps que aquesta família vivia amb l'aigua al coll, explica el seu cap, a l'atur des de que el 2007 va perdre la seva feina "a l'obra". Va poder anar trampejant "fent treballets per anar subsistint", però la situació va traspassar el límit quan la seva filla es va quedar embarassada amb 13 anys d'un pare que es va desentendre de la criatura. Llavors van començar els impagaments.

Uns 200 casos, una vintena d'aplaçaments i dues condonacions de deute

No és, ni molt menys, una situació única, explica Piñar. El moviment veïnal dóna suport, afegeix, a unes 200 famílies en situacions similars, tot i que creu que el fenomen és molt més ampla a la seva ciutat, la segona més poblada de Catalunya, que en l'última dècada ha acollit desenes de milers de nouvinguts.