VÍDEOS Almenys 31 morts en l'onada d'incendis a Galícia i a Portugal

Els focs, que s'han activat coincidint amb l'huracà Ophelia, han deixat quatre morts a Galícia i 27 a Portugal | Les autoritats no descarten que augmenti el nombre de víctimes

Publicat el 16 d’octubre de 2017 a les 08:43
Una onada d'incendis assetja Galícia i Portugal des d'aquest dissabte. Els focs, que s'han activat coincidint amb l'huracà Ophelia, que ha passat molt a prop de la costa, han deixat de moment una xifra de 31 morts, quatre a Galícia i 27 a Portugal. Les autoritats no descarten que augmenti el nombre de víctimes.

A Galícia, els bombers han hagut de lluitar contra uns 80 focs des de dissabte que ja han cremat més de 10.000 hectàrees i 17 encara segueixen actius, amb una situació de risc real per a la població en onze punts repartits entre les províncies de Lugo, Ourense i Pontevedra.

De moment, han mort tres persones cremades dues de les quals han quedat atrapades a l'interior d'una furgoneta a Pontevedra, segons ha informat el Faro de Vigo, i una altra a Carballeda de Avia (Ourense). A més, en aquesta última població, hi ha dues persones desaparegudes. La mort d'una home de 70 anys que apagava un foc des d'un mur en una parròquia de Vigo ha fet pujar la xifra de víctimes mortals a quatre.

Una fina pluja ha començat a caure a partir de les 4 de la matinada d'aquest dilluns a la zona sud de Pontevedra, on continuen actius diversos incendis i ha amainat el vent que ha portat l'huracà Ophelia al litoral gallec.
 

Un total de 17 incendis segueixen actius a Galícia. Foto: Europa Press
 

Incendis a Galícia. Foto: Europa Press
 

Bombers de la UME treballant en un incendi a Galícia. Foto: @UMEgob


Onze d'aquests incendis són de nivell 2, el que significa que són especialment perillosos per la seva proximitat a nuclis habitats. Fins i tot ha calgut desallotjar la residència estudiantil del campus de la Universitat de Vigo, a Beade. 

Les localitats on les flames s'han acostat més perillosament són Baiona, Chandrexa de Queixa, Baños de Molgas, Ponteareas, As Neves, Salvaterra de Miño, Gondomar, Cervantes, San Cristovo de Cea, Cervantes-Noceda i Paderne de Allariz. El foc també ha provocat talls en carreteres i diversos conductors han quedat atrapats als vehicles.

"No es pot estar a l'espera dels bombers"

Per altra banda, el balanç de víctimes a causa dels incendis a Portugal, al centre i al nord del país, a tocar els de Galícia, és de 27. A banda, una persona ha mort en un accident de trànsit i hi ha una vintena de ferits.

El primer ministre portuguès, António Costa, no descarta que la xifra de morts pugui augmentar durant les properes hores. El dirigent ha demanat a la població que faci front a les flames, ja que “no es pot estar a l'espera dels bombers”.

Les víctimes han mort Penacova, Oliveira do Hospital -al districte de Coimbra-, a Serta i a Vozuela, entre d'altres poblacions.

A Portugal s'han activat aquest diumenge un total de 443 incendis forestals, dels quals més de 100 encara continuen cremant.
 
Feijóo denuncia una "activitat incendiària homicida"

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha explicat aquest diumenge a la tarda que el govern gallec està lluitant contra els incendiaris, contra les condicions climatològiques adverses i contra els focs que entren a Galícia des de Portugal. El cap de l'executiu gallec ha concretat que està seguint des del centre de coordinació central de Santiago de Compostela l'evolució dels incendis.

Feijóo, acompanyat del delegat del govern espanyol a Galícia, pel tinent coronel de la Unitat Militar d'Emergències i pel director general d'Ordenació forestal, ha assenyalat que s'estan atacant tres grans riscos.

Es tracta de la "activitat incendiària homicida"; dels efectes climatològics "més adversos possibles", amb una sequera "continuada" i vents "cada vegada més intensos"; i dels focs que arriben a Galícia des de Portugal, que han aconseguit traspassar el riu Miño.