VÍDEOS L'estand de l'exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament, precintat per «tòxic»

Una vintena de persones es manifesta al voltant de l'espai de les forces armades per reclamar que no tinguin presència al certamen | Els militars defensen la feina de "formació" que fan i asseguren que el seu és un dels estands més concorreguts de la fira | Un grup d'estudiants s'encara amb els manifestants per demanar que deixin "en pau" als representants del cos

Publicat el 22 de març de 2017 a les 10:25
Una vintena de persones s'han concentrat aquest matí al Saló de l'Ensenyament per mostrar el seu rebuig a la presència de l'exèrcit espanyol a la fira. Els manifestants, de la campanya Desmilitaritzem l'Educació, han envoltat l'estand de les forces armades i han repartit octavetes  per reclamar "l'expulsió dels exèrcits dels espais educatius". Els portaveus de la plataforma, Marina Pérez i Jordi Muñoz, han llegit un manifest davant les mirades impertèrrites dels militars.

Els manifestants han exigit a la Fira de Barcelona que retiri la invitació a les forces armades perquè consideren que "les armes no són compatibles amb l'educació". També han carregat amb duresa contra els organitzadors per haver permès a l'exèrcit triplicar les dimensions del seu estand, "un gest que suposa una clara provocació". Per simbolitzar la "toxicitat" dels soldats, han creat un "perímetre de seguretat" al voltant de l'espai d'exposició i s'han col·locat mascaretes antigas per protegir-se del "virus militar".

Fonts de la Fira, en canvi, apunten a NacióDigital que tracten les forces armades com a qualsevol altre expositor i asseguren que han triplicat l'espai d'exposició "perquè ens ho van demanar i, com que en teníem, vam considerar oportú concedir-los-hi". Des l'organització també recorden que l'exèrcit "és una institució més, com tantes altres, que oferta formació i sortides professionals als joves que ens visiten". Aquest any l'estand ocupa una superfície de 90 metres quadrats i preveu atendre uns 8.000 alumnes.

Topades entre estudiants i manifestants

Els manifestants han desplegat una pancarta i diversos cartells amb el lema "les armes maten" i han fet una crida a no acostar-se a l'estand. La protesta ha indignat alguns dels estudiants del saló que volien demanar informació als militars, la qual cosa ha desembocat en petites picabaralles verbals entre els integrants de la campanya i els joves. Els soldats, en canvi, han observat la concentració des del darrere del mostrador i no hi han interactuat en cap moment amb els manifestants, tot i que la portaveu del grup ha intentat atensar-los un comunicat.

L'Àlex, un jove de Cabrils (Maresme) de 15 anys que està estudiant quart d'ESO, és un dels alumnes que s'ha acostat fins a l'estand militar i que ha demanat als manifestants que "respectessin" la feina dels soldats. "Estic pensant què fer i he vingut a demanar informació perquè és una de les opcions que em plantejo", ha explicat a NacióDigital. També ha apuntat que s'ha encarat amb els portaveus de la marxa "per demanar-los que deixin fer la seva feina a aquesta gent". Ell defensa que "ser militar és un lloc de treball com qualsevol altre" i creu que "s'ha de respectar la gent que ens plantegem dedicar-nos a protegir els altres".

L'exèrcit celebra "l'èxit" de l'estand

El tinent coronel José Antonio Solano, un dels responsables de l'estand de l'exèrcit al Saló, no ha volgut entrar a valorar la polèmica per la seva presència i ha assenyalat que els militars "procurem fer la nostra feina el millor possible, al marge de manifestacions, i a donar informació als joves". Solano s'ha felicitat per la "gran quantitat d'estudiants" que, segons ell, visiten el mostrador de les forces armades i ha recordat que el seu és un dels estands més concorreguts de la fira.

"He participat en altres certàmens d'aquest estil i a Barcelona hi tenim molta gent, tanta o més com a altres ciutats d'Espanya", ha assegurat el militar, que creu que l'exèrcit "és una institució molt desconeguda que pot oferir moltes oportunitats". A més, ha defensat que les forces armades no són una "sortida qualsevol" per als joves i ha explicat que recomanen allistar-se després de fer el Batxillerat científic i d'haver cursat una enginyeria.
 

Protesta al Saló de l'Ensenyament contra la presència de l'exèrcit espanyol Foto: Jordi Jon Pardo


Una polèmica que ve de lluny

La presència de l'Exèrcit al Saló de l'Ensenyament va causar polèmica en la seva darrera edició del 2016 quan l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va marcar distàncies amb els militars del certamen. En el transcurs d'una visita institucional, una parella de militars van aturar Colau per saludar-la i l'alcaldessa els va dir que preferia un Saló sense exèrcit. “Nosaltres com a Ajuntament preferim que no hi hagi presència militar perquè creiem que cal separar els espais”, els va traslladar Colau.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MZypJNiH6Rc[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dlLHEDH3iWo[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4zScqT26T4k[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ksUpvZHoZZQ[/youtube]
 

Protesta al Saló de l'Ensenyament contra la presència de l'exèrcit espanyol. Foto: Jordi Jon Pardo