Els veïns de Barcelona diuen prou al soroll. Després de diverses reivindicacions de plataformes i associacions, aquestes s'han aliat en la Xarxa Veïnal contra el Soroll (Xavecs). El projecte, presentat aquest dimecres, reivindica el dret al descans i exigeix que els comerços de 24 hores, els bars i les terrasses tanquin a les deu de la nit cada dia de la setmana, és a dir, de dilluns a diumenge. També demanen que els esdeveniments musicals de gran format, com concerts o festivals, acabin a les 22 hores i es traslladin progressivament a altres localitzacions fora de la ciutat i allunyades d'habitatges.
Així mateix, carreguen contra el govern de Jaume Collboniperquè, diuen, "s'ha plegat als designis dels quatre gremis que menystenen els veïns". Jordi Badia, president de l'Associació SOS Enric Granados i portaveu de la Xavecs, ha assenyalat que els veïns s'han unit per defensar drets fonamentals com el del descans, la intimitat, la salut i la vida.
La proposta de restricció d'horaris
Entre les peticions de la plataforma hi ha la de restringir els horaris dels comerços de 24 hores, bars i terrasses perquè tanquin a les deu de la nit cada dia de la setmana, sense distincions. Actualment, les terrasses poden obrir fins a les 00.00 hores de diumenge a dijous i fins a la una de divendres, dissabtes i vigílies de festius, excepte en el cas de les zones tensionades que han de tancar una hora abans. Els veïns, però, demanen silenci generalitzat a partir de les deu de la nit.
Sobre les terrasses, es queixen que amb les ampliacions permeses arran de la pandèmia de la Covid hi ha una "sobreocupació" de l'espai públic. Assenyalen, en concret, que les terrasses han passat de 18.000 a 30.000 en aquests darrers anys i diuen que Barcelona és la ciutat amb més terrasses de l'estat espanyol.
També volen protocols per denunciar l'excés de soroll, rebaixar els límits de decibels permesos i "tolerància zero" amb els botellots i el soroll generat per l'oci nocturn. Així mateix, es queixen de les molèsties que genera per al veïnat la celebració de concerts a Montjuïc o festivals com el Cruïlla o el Primavera Sound al Fòrum i proposen fer-ho en ubicacions alternatives, allunyades de la ciutat i en tot cas fins a les deu de la nit.
També incideixen en les molèsties derivades de la proliferació dels pisos turísticso l'activitat dels músics ambulants que treballen amb dispositius amplificats, així com les discoteques mòbils en zones d'habitatges. Per tot plegat, demanen un protocol de pedagogia i comunicació que permeti "difondre, conscienciar i reduir els greus problemes de soroll". Durant la roda de premsa, també s'han referit en positiu al fet que Milà prohibeixi vendre menjar després de la mitjanit a favor del descans veïnal.
Crítiques al govern Collboni
Preguntats pel govern de Collboni i si han notat canvis respecte a l'executiu d'Ada Colau, els veïns han assenyalat que la situació ha empitjorat. Miquel Prats, de la Xarxa Veïnal del Raval, ha assegurat que el govern dels comuns sempre era a l'altra banda per escoltar-los i rebre les seves queixes. Per contra, ha opinat que el govern socialista s'ha "plegat" als "designis" de "quatre gremis o lobbies". Els veïns també han opinat sobre la possibilitat que els cotxes de l'F1 puguin circular pel centre de Barcelona, una opció que els sembla "un acudit".