
Un grup de turistes, acabats de baixar de l'autocar, es dirigeix cap a la Sagrada Família. Foto: Adrià Costa
L'Associació de Veïns de la Sagrada Família ha començat a actuar perquè es posin límits a la basílica. Considera que cal restringir el nombre de visitants que rep anualment i restar-ne al voltant d'un milió. L'any passat van ser 3,7 milions i aquest any creu que es podrien arribar als 4. A més, ha presentat una denúncia a l'Ajuntament per vulneració de la legalitat urbanística del temple, en haver edificat vuit pilars parcialment sobre la vorera. També demana que pagui impostos, com l'IVA pels tiquets, i que el consistori creï una taxa d'un euro per entrada per contribuir a finançar l'impacte del turisme al barri. El monument ha estat polèmic les últimes setmanes perquè el consistori el vol controlar i fer que pagui llicència.
El responsable d'Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient de l'associació, Joan Itxaso, ha defensat aquest dijous en roda de premsa que els visitants del temple "no haurien d'ultrapassar els tres milions", ja que quan se superen es "desordena" els entorns del temple per la massificació turística. Segons ell, aquesta limitació no impediria que se seguissin destinant 25 milions d'euros cada any per construir el temple i respondria al criteri de la UNESCO, segons els quals un monument com aquest no hauria de rebre més de 800 visitants diaris. Ja es restringeix el nombre de visitants en punts com el parc Güell i l'Alhambra de Granada.
Ricardo Huélamo, que també és membre de l'associació, ha considerat que "el criteri no pot ser quants més turistes, millor". A parer seu, "existeix una bombolla turística" que es pot convertir en bombolla immobiliària, i ha avisat del fet que genera l'expulsió dels veïns i l'augment del preu de l'habitatge i dels lloguers. Itxaso ha concretat que el barri ha perdut un 3% de població, en part per immigrants que han tornat als seus països d'origen, però també "a la gentrificació" generada per la proliferació dels pisos turístics. Ha afegit que també ha perdut riquesa, i la renda familiar disponible ja està per sota de l'índex de referència de ciutat (es situa als 100 punts), i a la Sagrada Família ha passat de 105 punts a 92.

Les vuit columnes de la Sagrada Família que han denunciat els veïns. Foto: Jordi Bes
Itxaso ha criticat que el temple "actua amb total impunitat i prepotència", i l'associació ha decidit fer un primer pas per posar-hi fi. Va presentar la denúncia aquest dimecres perquè les vuit columnes edificades davant de la futura façana de la Glòria, al carrer Mallorca, el temple les ha construït "envaint entre 20 i 50 centímetres" la vorera del carrer, segons es recull a la denúncia. El Pla General Metropolità (PGM) tolera fins a 15 centímetres, segons es preveu a l'article 231 a), de manera que se supera el màxim permès. L'entitat demana la inspecció municipal i que es restitueixi la legalitat urbanística.
La Sagrada Família no paga IVA per les entrades
Segons el líder veïnal, l'Ajuntament disposa ara de tres mesos per contestar, i l'associació té fins a mig any per presentar un contenciós administratiu, cosa que dependrà de la resposta municipal. Itxaso s'ha queixat que el govern d'Ada Colau no els ha rebut per parlar de qüestions urbanístiques tot i que tenen una reunió demanada des del setembre del 2015, i tampoc s'han trobat amb la Junta Constructora del temple. L'entitat també reclama que la basílica pagui impostos, i especialment IVA per les entrades. Itxaso ha ressaltat que ell ha pagat tiquet per visitar-la i "allà no hi posa IVA inclòs".
L'associació encara ha fet una última proposta, i és que l'Ajuntament creï una taxa d'un euro que es cobri amb l'entrada al temple, i que es destini a finançar el cost de l'impacte que genera el turisme al barri, com ara els agents cívics, la vigilància de la Guàrdia Urbana, la neteja i la millora del transport públic. Ho ha exemplificat amb el fet que la Sagrada Família és de les zones "amb més circulació de tot Barcelona", i que sovint els treballadors del metro han de contenir els passatgers per evitar accidents a causa de l'elevada afluència.
El govern ho traslladarà a la reunió amb el Patronat del temple
Fonts municipals han expressat que el govern de Colau comparteix la preocupació dels veïns, i han subratllat que l'Ajuntament vetlla "per tal que es compleixi la normativa en tots els procediments urbanístics que es desenvolupen a la ciutat". Han afegit que "aquestes qüestions" que han plantejat els veïns es tractaran en la reunió que el govern municipal tindrà pròximament amb el Patronat de la Sagrada Família "per plantejar-hi conjuntament solucions", si bé el consistori no n'ha concretat la data.

Joan Itxaso i Ricardo Huélamo, de l'Associació de Veïns de la Sagrada Família. Foto: Jordi Bes