Els veïns tenien raó. Això ha conclòs el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) respecte al cas dels pisos de luxe que es volen construir als jardins històrics de la masia de Can Raventós, al barri de Sarrià de Barcelona. Després d'anys d'insistència i d'espera a la postura judicial per la via del contenciós administratiu, la plataforma Defensem Can Raventós ha celebrat aquest dijous l'estimació d'un recurs que, de moment, tomba el pla especial que permetia aixecar 53 habitatges i 51 places de pàrquing. El cas podria recórrer-se, però el consistori barceloní ja ha avisat que no ho farà i ara tot queda en mans de la propietària, la promotora immobiliària Corp Edificacions. De moment, però, tot s'atura a la finca que es revindica com un dels últims pulmons verds de Sarrià.
Sigui com sigui, la decisió del TSJC desautoritza el pla urbanístic que va tramitar l'Ajuntament de Barcelona amb els vots a favor de comuns, PSC i la formació de Manuel Valls, l'any 2020. En aquell moment, només ERC va votar en contra del projecte immobiliari. Les queixes dels veïns, però, van acabar motivant que el govern municipal -encara liderat per Ada Colau- demanés un document consultiu que revisés tot el pla especial. Les conclusions d'aquell informe, avançades per Nació, ja advertien d'almenys una irregularitat de rellevància. Des de llavors, Barcelona en Comú -ja a l'oposició- s'ha sumat a les reticències explícites davant del pla constructiu. I els socialistes, ja governant en solitari, es queixaven que ja no tenien marge d'actuació política per aturar les obres.
Ara tot canvia. L'alt tribunal subratlla allò que tant els veïns com l'informe consultiu municipal advertien prèviament: que el projecte dels habitatges de Corp Edificacions estaria violant la necessitat de preservar un marge de 10 metres de zona enjardinada al voltant de la façana de la masia, que s'ha de preservar. L'argument es basa en el xoc entre el què planteja el Pla Especial de protecció de Patrimoni arquitectònic de Barcelona, que marca que hi ha d'haver aquesta desena de metres lliures al voltant de la casa centenària, i el que estableix el pla urbanístic que es va aprovar a l'ajuntament, l'any 2020. El permís municipal concloïa que la norma era "interpretable". Ara, tal com recull l'Agència Catalana de Notícies, el TSJC considera que és "inqüestionable" que aquest pla infringeix les determinacions del planejament superior. També estableix que no s'ajusta a la finalitat marcada al pla general, que concretava que s'havia de revaloritzar la casa i el jardí que l'envolta.
Amb aquesta novetat sobre la taula, des de la plataforma veïnal reclamen ara "acabar amb les irregularitats i respextar les disposicions" sense allargar el procés judicial. A més, reclamen recuperar la idea de la permuta. És a dir, que l'Ajuntament ofereixi un altre solar a la propietat perquè pugui fer-hi els pisos ambicionats i que l'entorn de Can Raventós es converteixi en "un refugi climàtic i de serveis per al barri". Per això, però, s'hauria de requalificar com a zona verda, mencionen els veïns mobilitzats.
De moment, la resposta inicial de la primera tinent d'alcaldia del govern barceloní, Laia Bonet, ha estat anunciat que l'executiu està disposat a "reprendre les converses de permuta". Ara bé, fins ara, no s'ha arribat a cap pacte amb l'empresa propietària, que també podria proposar un nou pla de construcció d'habitatges corregint les deficiències advertides per l'alt tribunal i esperar que l'Ajuntament l'aprovi. Aquest és l'escenari que els veïns més clarament confronten. Tornen les paraules que una veïna, Muntsa Bustos, deia a aquest diari fa gairebé un any. "Ens falten refugis climàtics en plena emergència climàtica. I volen acabar ara amb un pulmó verd del barri que podrien salvar". Ara aquest pols afronta una nova pantalla.