Jordi Cruz, Paco Pérez, Carme Ruscalleda, Nandu Jubany, Ricard Camarena, Josean Alija, Víctor Quintillà, Jordi Vilà, Oriol Castro, Sergio i Javier Torres o Xavier Pellicer i Javier Olleros, són només alguns dels protagonistes de la segona edició del certamen a la capital catalana, que comptarà amb la col·laboració del Gremi de Pastisseria de Barcelona.
En la roda de premsa, Pep Palau, ha assegurat que "tindrem els millors mestres pastissers, grans xocolaters, excel·lents gelaters, cuiners que faran postres i també sessions de micro especialització com per exemple la de celiaquia". També ha volgut posar èmfasi en la presència d’estrelles internacionals de la pastisseria com els francesos Patrick Roger i Yann Couvreur o la russa Nina Tarasova. A més de Gaggan Anand, xef del millor restaurant d’Àsia el 2016 segons la revista Restaurant. El pa serà tornarà a ser reconegut al Fòrum amb la presència de flequers entre els que destaca la barcelonina Anna Bellsolà del forn Baluard o Xavier Barriga del forn Turris.

Els assistents a la presentació a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm Foto: Adrià Costa
Pel que fa al vi, i seguint la línia temàtica del Fòrum, hi haurà activitats amb vins dolços conduïdes pels experts Josep Pelegrín i Rafel Sabadí. Menció especial per a la cocteleria que tindrà un paper destacat al Fòrum Gastronòmic Barcelona. Alguns dels ponents d’aquestes sessions seran Javier de las Muelas o Simone Caporale, considerat el millor cocteler del món. A més la cocteleria tindrà un espai propi, l’Spirit Essence on hi tindran lloc diverses demostracions.
L’espai firal del Fòrum Gastronòmic s’omplirà amb prestigioses marques d’alimentació i distribució i amb espais temàtics dedicats al dolç o al vi i la cocteleria així com també amb nombrosos petits productors. Aquest 2016 cal fer menció de l’ampliació de la fira que creix un 30% i una important internacionalització amb la presència d’empreses provinents de Japó, Regne Unit, França, Holanda, Alemanya, Irlanda o Bèlgica, entre d’altres. En total hi haurà representades més de 500 marques; 70 empreses exposaran per primera vegada al Fòrum. A més del programa oficial d’activitats, les empreses expositores disposaran d’espais on podran presentar i fer tastar els seus productes.
Palau també ha destacat l’aposta per les Cuines del Món, serà l’espai de restauració del Fòrum que en aquesta ocasió oferirà una àmplia i representativa mostra de restaurants de cuines del món, tots ells de la ciutat de Barcelona. D’aquesta manera segueix el model iniciat el 2014, conjuntament amb Hostelco, amb l’espai Cook Trends.
Més enllà, el Fòrum acollirà jornades professionals organitzades per l’Agència Catalana de Turisme com la Presentació del Pla de la Gastronomia a Catalunya o la presentació de la marca Experiències Gastronòmiques i un workshop. També celebraran trobades la Diputació de Barcelona o el Clúster Food Service.
Per últim, el programa d’activitats també inclourà una nova edició del premi Cuiner de l’Any en col·laboració amb La Vanguardia, els Premis InnoFòrum o els Premis Mercader. A més de l’entrega del premi El plat favorit dels catalans (Revista Cuina), reconeixements especials a Mey Hofmann i Quim Capdevila, la final de Spirit Essence, el primer Campionat Nacional de Cocteleria i el primer concurs de receptes asiàtiques a nivell nacional d’Udon, The NoodleMaster.

Foto: Adrià Costa