Cinc exemples per fer «smart» les ciutats del present

Contenidors de brossa intel·ligent, treure vehicles de la ciutat, pronòstics per evitar accidents, robots socials turístics i càmeres tèrmiques per detectar persones, cinc possibles funcionalitats "intel·ligents" que es poden trobar a l'Smart City Plaza | L'Smart City Expo World Congress (SCEWC) de Barcelona acaba aquest dijous amb debats i conferències de gran nivell

Publicat el 18 de novembre de 2015 a les 16:00
Actualitzat el 20 de novembre de 2015 a les 07:29
Què hi ha de diferent en una ciutat intel·ligent que no tinguem actualment a les urbs més modernes del planeta? Per què s'aplica l'etiqueta smart a un contenidor de brossa, a una càmera de vídeo o a una bicicleta? Viurem en espais més segurs, més sostenibles, més còmodes i pràctics? 

Moltes preguntes sense una resposta clara. L'únic cert és que s'està intentant. L'Smart City Expo World Congress (SCEWC), que des d'ahir i fins a demà 18 de novembre se celebra a Barcelona, ha concentrat a l'Smart City Plaza bona part dels prototips i productes més innovadors per a les ciutats. Una passejada per aquest espai de més de 2.000 metres quadrats ens dóna una idea de com podria ser avui una smart city

Càmeres tèrmiques per detectar persones

S'apropa un cec a un pas zebra, una càmera tèrmica registra la imatge i decideix donar una ordre al semàfor perquè canvii les llums, s'aturin els cotxes i passi l'invident. Aquesta càmera també podria detectar si un autobús va molt ple perquè la meitat de la gent s'ha quedat fora. Si succeeix molts dies seguits, es podria decidir reforçar la línia. "L'objectiu de treballar amb càmeres tèrmiques és que l'administració pugui detectar problemes sense entrar en la privacitat de les persones", explica Anton Gomà, fundador de l'empresa Control4enviro, una spin-off de la Universitat Autònoma. L'empresa va guanyar el concurs Open Challenge que posava el repte del control de fluxos durant les Festes de la Mercè d'enguany. Amb el seu sistema van poder comptar les persones que entraven als espais de la Ciutadella, Montjuïc i la Plaça dels Àngels. "Les smart cities vol dir posar sentit comú a les automatitzacions que ja existeixen a base de tenir més informació. Ara tenim unes eines, i si les sabem aplicar viurem millor". 

Robots socials amb finalitats turístiques

Tibi és una robot social. La seva parella és Dabo. Tots dos estan pensats per desplegar-se en espais urbans, a places amb turistes, a un congrés o a un campus universitari i fer de punt d'informació. "Pot guiar a un grup de visitants al seu destí en qualsevol situació. El repte no és construir el robot, que ja s'ha fet abans, sinó dotar-lo d'autonomia, que no es perdi en un recorregut, que pugui ajudar a carregar les bosses de la compra, acompanyar a invidents o a petits per un barri. Tot és qüestió de l'aplicació que se li posi", expliquen els membres de l'Institut de Robòtica de la UPC+CSIC.

Realitat virtual per entendre la seguretat

ThyssenKrroup, empresa dedicada a la seguretat en escales mecàniques i ascensors de transports públics, vol transmetre la importància de la seguretat dels ciutadans. Amb aquest esperit dóna l'oportunitat al visitant de posar-se unes ulleres especials i un talabard per submergir-se en una realitat paral·lela.  "Com una part molt important del muntatge és la seguretat, a l'Smart City convidem a entrar a un món virtual per experimentar el que es viu quan es camina per sobre d'un gratacels i s'intenta fer equilibris per no caure", explica Claudi Ballester, membre de la companyia.
 

L'estand de ThyssenKroup a l'Smart City Expo. Foto: Adrià Costa


Pronòstics per evitar accidents

"A l'hivern, quan hi ha gelades, han de posar sal per treure la neu de la carretera. Per evitar accidents es llença molta més sal de la necessària. El que fem és un pronòstic per optimitzar les rutes a partir de la temperatura de l'asfalt", detalla Roger Veciana del Servei Meteorològic de Catalunya. De moment, han començat pel Berguedà i s'estan estenen a la zona de Vidreres (Girona). Per mesurar la temperatura de l'asfalt ja fa temps que s'utilitzen sensors però "la novetat que presentem a l'Smart City és un sistema que evita tenir tantes estacions meteorològiques i minimitza costos". En aquest cas, la part smart és l'optimització i eficiència que estan guanyant els gestors de carreteres, a partir de les dades recollides per aquest nou sistema. "Es poden detallar els trams on s'ha d'actuar i centralitzar esforços".

Treure vehicles de la ciutat

Evolo és un tricicle a motor, que circula a 25km/h, amb un calaix de càrrega que pot transportar 250 kg, que es pot aparcar en qualsevol lloc. Un sistema de recollida de dades, centralitzat des d'una oficina a Brussel·les, indica al repartidor si el client està o no a casa, i optimitza la ruta per estalviar temps i diners. "És més robusta que una bicicleta, és molt més econòmic que una furgoneta i no contamina", explica Aitzol Fernández de l'empresa alabesa Evolo. El cost d'aquest vehicle va des dels 5.000 euros fins als 20.000. S'està fent servir en el nord d'Europa i a Barcelona, a empreses petites que treballen per altres més grans com Nespresso o Grup Seur.  

Contenidors de brossa intel·ligent

Un contenidor amb forma de bústia, que amaga un sistema de transport automàtic de residus basat en l'aspiració de la brossa a través d'una canonada que arriba a una central. "Tot el residu de l'aeroport, la zona de 22@ i la de Fòrum es recull així. És smart perquè analitza tota la brossa i quan detecta que el contenidor està ple, envia un senyal a la central i automàticament es posa en marxa el mecanisme", detalla Francisco Hinojosa, cap de projectes de l'empresa Ros Roca. A d'altres contenidors més convencionals com els que veiem al carrer, se'ls ha instal·lat un sistema de lectura que avisa també quan està ple. "Amb un sistema GPS s'optimitza la ruta en funció dels que estan per buidar o no. Així, els camions de recollida estalvien temps i energia". 

L'Smart City Expo World Congress mereix una bona passejada per entrar en detall les tecnologies emergents i en totes les seves possibles aplicacions. La part de conferències, debats i tallers continua també demà dijous 18 de novembre. 
 

La tecnologia també és present en els nous contenidors de brossa . Foto: Adrià Costa