«Burnout nutricional»: què és i com combatre'l

L'intent de seguir una dieta alimentària perfecta pot generar frustració i estrès, però existeixen claus per aconseguir tenir una relació sana amb el menjar

  • Una dona dubtant davant la nevera -
Publicat el 10 de març de 2025 a les 18:26

La sobreinformació sobre l'alimentació pot provocar cansament i frustració. Cada vegada, amb un paper rellevant de les xarxes socials, hi ha més estímuls en relació amb tendències de nutrició; fins al punt que els usuaris poden sentir-se perduts entre la diversitat d'opcions i d'elements a tenir en compte per seguir una dieta sana. Reduir el gluten i els làctics, augmentar la proteïna, no abusar dels ultraprocessats, seguir una dieta cetogènica o fer dejuni intermitent són només alguns dels elements que, a la vegada, poden provocar 'burnout nutricional'.

Si el 'burnout' genèric fa referència a la síndrome d'esgotament professional, a la sensació d'estar cremat a la feina, aquest concepte aplica, com el nom indica, a l'àmbit de la nutrició. Voler seguir totes les regles i tots els patrons saludables quan mengem, a vegades, pot derivar en un trastorn emocional. Les regles imposades creen una desconnexió amb les eleccions alimentàries que fa cadascú, que haurien de ser més naturals, i generen estrès.

La psiconutricionista Sonia Lucena explica que el problema apareix quan "et sents atrapat entre decisions alimentàries, la pressió per complir dietes estrictes i la cerca de l'alimentació saludable perfecta". També apunta que la conseqüència més directa és que, qui ho pateix, s'allunya de les necessitats reals del seu organisme i perd el plaer de menjar.

Per posar-hi solució, primer cal reconèixer que patim d'aquest cansament generat per la dieta. Els símptomes més comuns són els pensaments obsessius sobre menjar, passar massa temps planificant àpats i analitzant-los o bé sentir que qualsevol modificació de la rutina alimentària és un fracàs.

Una altra problemàtica associada al 'burnout nutricional' és el cansament prolongat. Lucena alerta que entrar en un cercle viciós d'alternança entre dietes estrictes i episodis de descontrol alimentari és perillós. A més, cal recordar que l'alimentació influeix en la dopamina i la serotonina, per això la síndrome també pot tenir conseqüències pel nostre estat anímic. "La motivació baixa en picat perquè estem cansats d'intentar portar una alimentació saludable", explica la professional.

Claus per una relació sana amb el menjar

De totes maneres, aquest cansament és reversible, ja que es pot reconnectar amb l'alimentació. La clau recau en cuidar-se des de l'amor propi i el gaudi. Hi ha sis consignes que poden ajudar a recuperar una relació sana amb els hàbits alimentaris.

En primer lloc, tot i que està bé portar una planificació de les ingestes, és important deixar espai per la intuïció; escoltar el cos i entendre que no sempre ens ve de gust el mateix, que no sempre tenim la mateixa gana ni necessitem les mateixes quantitats per sentir-nos saciats.

Un segon punt clau és interioritzar que la perfecció no existeix i que l'èxit recau en la consistència. En tercer lloc, és rellevant redescobrir el plaer de menjar i de fer d'aquesta rutina un espai per compartir amb amics i familiars de manera desenfadada.

Com a quart punt hi ha buscar ajuda professional, ja que des del bloqueig pot ser complicat fer les paus amb aquest àmbit de la vida. El cinquè convida a recordar que la salut no només és l'alimentació, sinó que també hem de dormir bé, fer exercici i cuidar-nos anímicament. Finalment, un sisè consell és desconnectar de les xarxes socials perquè generen un bombardeig d'informació que fa procliu l'usuari a comparacions i a qüestionar-se els hàbits d'una manera obsessiva.