Cinc errors comuns a la cuina que podrien estar afectant la teva salut

Creus que estàs cuinant de manera saludable? Descobreix els errors més freqüents que podrien estar perjudicant el teu benestar sense que te n’adonis

cuina la boscana  preparacio joel castañe bellvis nacio
cuina la boscana preparacio joel castañe bellvis nacio
11 de desembre de 2024, 20:04

La cuina és un dels espais més importants de la llar, on preparem els àpats que ens nodreixen cada dia. No obstant això, sense adonar-nos-en, és fàcil cometre errors que poden tenir un impacte negatiu en la nostra salut. Des d'una mala manipulació dels aliments fins a pràctiques poc higièniques, moltes d'aquestes equivocacions passen desapercebudes perquè són part de la rutina diària.

Per això, tot i que semblen inofensius, certs errors comuns a la cuina poden comportar problemes com intoxicacions alimentàries, pèrdua de nutrients essencials i fins i tot exposició a productes nocius. En aquest article, analitzarem set dels errors més comuns que es cometen a la cuina i com corregir-los per mantenir una alimentació més saludable.

Els cinc errors comuns a la cuina

1. No rentar correctament els aliments frescos

Un dels errors més freqüents és no rentar bé els aliments, especialment les fruites i verdures fresques. Moltes persones tendeixen a esbandir ràpidament els productes abans de cuinar-los o consumir-los, però aquest procés sovint no és suficient per eliminar residus de pesticides, bacteris o altres contaminants que es poden trobar a la superfície dels aliments.

Per rentar correctament els vegetals, és important submergir-los en aigua fresca durant uns minuts i, si és necessari, fregar suaument la superfície per eliminar qualsevol residu. A més, algunes fruites amb pell rugosa, com els melons o les taronges, també haurien de ser rentades abans de tallar-les, ja que els bacteris de la superfície poden transferir-se a la polpa a través del ganivet.

2. Cuinar amb temperatures inadequades

La temperatura és factor clau en cuinar per garantir la seguretat dels aliments. Cuinar a temperatures massa baixes pot permetre que els bacteris nocius, com la listèria o el campilobàcter, sobrevisquin en aliments com la carn, el peix o els ous. D’altra banda, cuinar a temperatures massa altes pot provocar la formació de compostos químics perjudicials, com les amines heterocícliques (AHC), que es generen quan es crema la carn o es cuina a la brasa.

Els experts en nutrició i seguretat alimentària recomanen seguir les temperatures de cocció adequades per a cada aliment. Per exemple, la carn de pollastre ha d’arribar als 75 °C per garantir que tots els bacteris han estat eliminats. Així mateix, és important no cuinar a temperatures molt elevades durant períodes prolongats per evitar l’exposició a substàncies potencialment cancerígenes.

3. Ús excessiu de plàstics i materials no aptes per al menjar

El tercer error comú a la cuina és l’ús indegut de materials per emmagatzemar o cuinar aliments, especialment envasos de plàstic. Molts tipus de plàstic poden alliberar substàncies tòxiques quan s’escalfen, com el bisfenol A (BPA) o els ftalats, que poden filtrar-se als aliments. Aquests compostos químics han estat associats amb problemes de salut com alteracions hormonals, malalties del cor i fins i tot alguns tipus de càncer.

4. Descongelar malament els aliments

Moltes persones tendeixen a descongelar aliments deixant-los a temperatura ambient durant hores, una pràctica que pot promoure el creixement de bacteris nocius. La descongelació segur hauria de fer-se a la nevera, on la temperatura es manté constant i impedeix la proliferació bacteriana. Si es vol accelerar el procés, també es pot utilitzar el microones en mode de descongelació o col·locar l’aliment en un recipient amb aigua freda.

5. Ús inadequat de l'oli

Cuinar amb oli és una pràctica comuna, però l’elecció del tipus d’oli i la temperatura a la qual es fa servir són factors essencials. Algunes persones tendeixen a reutilitzar l'oli diverses vegades, un hàbit que pot augmentar els nivells de compostos tòxics com l'acroleïna, que es genera quan l'oli se sobreescalfa repetidament. A més, alguns olis com l'oli de gira-sol o l'oli de blat de moro no són adequats per cuinar a altes temperatures perquè es degraden fàcilment.

La importància d’uns bons hàbits a la cuina

Com podem veure, molts dels errors que es cometen a la cuina es poden corregir fàcilment si en som conscients. Des d'una manipulació correcta dels aliments fins a l'ús adequat dels materials de cuina, aquests petits canvis poden tenir un gran impacte en la nostra salut a llarg termini. Adoptar bons hàbits a la cuina no només ens ajudarà a gaudir de menjars més segurs i saludables, sinó que també ens protegirà de riscos innecessaris. És hora de revisar les nostres pràctiques culinàries i fer els ajustaments necessaris per garantir el nostre benestar.