La cuina és un dels espais més importants de la llar, on preparem els àpats que ens nodreixen cada dia. No obstant això, sense adonar-nos-en, és fàcil cometre errors que poden tenir un impacte negatiu en la nostra salut. Des d'una mala manipulació dels aliments fins a pràctiques poc higièniques, moltes d'aquestes equivocacions passen desapercebudes perquè són part de la rutina diària.
Per això, tot i que semblen inofensius, certs errors comuns a la cuina poden comportar problemes com intoxicacions alimentàries, pèrdua de nutrients essencials i fins i tot exposició a productes nocius. En aquest article, analitzarem set dels errors més comuns que es cometen a la cuina i com corregir-los per mantenir una alimentació més saludable.
Els cinc errors comuns a la cuina
1. No rentar correctament els aliments frescos
Un dels errors més freqüents és no rentar bé els aliments, especialment les fruites i verdures fresques. Moltes persones tendeixen a esbandir ràpidament els productes abans de cuinar-los o consumir-los, però aquest procés sovint no és suficient per eliminar residus de pesticides, bacteris o altres contaminants que es poden trobar a la superfície dels aliments.
Per rentar correctament els vegetals, és important submergir-los en aigua fresca durant uns minuts i, si és necessari, fregar suaument la superfície per eliminar qualsevol residu. A més, algunes fruites amb pell rugosa, com els melons o les taronges, també haurien de ser rentades abans de tallar-les, ja que els bacteris de la superfície poden transferir-se a la polpa a través del ganivet.
2. Cuinar amb temperatures inadequades
La temperatura és factor clau en cuinar per garantir la seguretat dels aliments. Cuinar a temperatures massa baixes pot permetre que els bacteris nocius, com la listèria o el campilobàcter, sobrevisquin en aliments com la carn, el peix o els ous. D’altra banda, cuinar a temperatures massa altes pot provocar la formació de compostos químics perjudicials, com les amines heterocícliques (AHC), que es generen quan es crema la carn o es cuina a la brasa.
Els experts en nutrició i seguretat alimentària recomanen seguir les temperatures de cocció adequades per a cada aliment. Per exemple, la carn de pollastre ha d’arribar als 75 °C per garantir que tots els bacteris han estat eliminats. Així mateix, és important no cuinar a temperatures molt elevades durant períodes prolongats per evitar l’exposició a substàncies potencialment cancerígenes.
3. Ús excessiu de plàstics i materials no aptes per al menjar
El tercer error comú a la cuina és l’ús indegut de materials per emmagatzemar o cuinar aliments, especialment envasos de plàstic. Molts tipus de plàstic poden alliberar substàncies tòxiques quan s’escalfen, com el bisfenol A (BPA) o els ftalats, que poden filtrar-se als aliments. Aquests compostos químics han estat associats amb problemes de salut com alteracions hormonals, malalties del cor i fins i tot alguns tipus de càncer.
4. Descongelar malament els aliments
Moltes persones tendeixen a descongelar aliments deixant-los a temperatura ambient durant hores, una pràctica que pot promoure el creixement de bacteris nocius. La descongelació segur hauria de fer-se a la nevera, on la temperatura es manté constant i impedeix la proliferació bacteriana. Si es vol accelerar el procés, també es pot utilitzar el microones en mode de descongelació o col·locar l’aliment en un recipient amb aigua freda.
5. Ús inadequat de l'oli
Cuinar amb oli és una pràctica comuna, però l’elecció del tipus d’oli i la temperatura a la qual es fa servir són factors essencials. Algunes persones tendeixen a reutilitzar l'oli diverses vegades, un hàbit que pot augmentar els nivells de compostos tòxics com l'acroleïna, que es genera quan l'oli se sobreescalfa repetidament. A més, alguns olis com l'oli de gira-sol o l'oli de blat de moro no són adequats per cuinar a altes temperatures perquè es degraden fàcilment.
La importància d’uns bons hàbits a la cuina
Com podem veure, molts dels errors que es cometen a la cuina es poden corregir fàcilment si en som conscients. Des d'una manipulació correcta dels aliments fins a l'ús adequat dels materials de cuina, aquests petits canvis poden tenir un gran impacte en la nostra salut a llarg termini. Adoptar bons hàbits a la cuina no només ens ajudarà a gaudir de menjars més segurs i saludables, sinó que també ens protegirà de riscos innecessaris. És hora de revisar les nostres pràctiques culinàries i fer els ajustaments necessaris per garantir el nostre benestar.