La dieta «Portafolis», la proposta d'alimentació que defensa Harvard

Aquest pla dietètic es basa en la combinació de la dieta mediterrània amb altres aliments per aconseguir la protecció cardiovascular i abaixar el colesterol

Aliments rics en nutrients
Aliments rics en nutrients | Pexels
Redacció
28 de febrer de 2025, 17:59

Sempre s'ha dit que la dieta Mediterrània és la millor i la més recomanada per assolir una bona alimentació. Però, ara, la Universitat de Harvard posa sobre la taula una nova proposta: la dieta Portafolis. El nom, que ve de l'anglès 'portfolio', fa referència, precisament, a la idea de barrejar aspectes de diferents propostes dietètiques amb l'objectiu de controlar al màxim el colesterol i, a conseqüència, les malalties cardiovasculars.

Així doncs, la dieta Portafolis es basa en la Mediterrània, a la qual afegeix aliments vegetals rics en nutrients amb la finalitat que l'organisme no absorbeixi massa colesterol 'dolent'. Aquest lípid és el que pot generar plaques en les parets dels vasos sanguinis i, a la llarga, produir el bloqueig de la circulació de la sang.

A diferència de moltes dietes, aquesta no prohibeix la ingesta de cap mena d'aliment, però sí que suggereix la reducció de la carn, per exemple. Tot i posar el focus en les plantes, les proteïnes vegetals, les llavors i la fibra, no és una opció alimentària vegana ni vegetariana.

La doctora Andrea J. Glenn, autora principal de l'estudi de Harvard, recomana prioritzar greixos saludables en forma de fruits secs, al voltant de 40 grams al dia (un grapat que càpiga dins la mà). També proteïnes vegetals de soja -uns 50 grams diaris- en forma de tofu, llet o qualsevol derivat; o bé llegums com cigrons o llenties.

D'altra banda, la doctora destaca els cereals integrals, que ralentitzen la digestió, controlant el sucre en sang i el colesterol. I es continua insistint en la ingesta diària de cinc peces de fruita combinades amb verdures. L'alvocat i l'oli d'oliva són dos productes especialment aconsellats per aquesta dieta.