Alerta per una espècia cada cop més utilitzada a la cuina. Un estudi recent de la Universitat de Stanford, als Estats Units, ha advertit sobre la contaminació amb plom de la cúrcuma. Els investigadors han aportat noves dades sobre l'impacte per a la salut de l'exposició al plom i han determinat la seva presència en productes de consum habitual procedents de països amb baixos ingressos.
Els investigadors han presentat una perspectiva a The Lancet Public Health i un estudi a Science of the Total Environment i han conclòs que hi ha el "repte urgent" que implica la contaminació per plom en la cúrcuma del sud d'Àsia. Stephen Luby, un dels autors de l'estudi, l'objectiu és l'eliminació total del plom de cara al 2035. Ara bé, per aconseguir-ho els principals obstacles són superar les reticències de les indústries.
Per això, el professor de Medicina de la Universitat de Stanford demana centrar-se en la importància de l'impacte del plom en la salut humana i ambiental, més enllà dels beneficis econòmics. Quines mesures serien útils? Doncs Luby explica que s'han de reduir els abocaments industrials com a pas previ per eliminar-lo definitivament de l'economia.
Sobre la cúrcuma en concret, cada cop sorgeixen més dubtes sobre la seva efectivitat per a la salut. Fa tot just uns mesos, un altre estudi publicat a The American Journal of Medicine refermava un dels temors de la comunitat mèdica pel que fa a uns dels suplements nutricionals més populars del mercat. Els investigadors concloïen que, com apuntaven els treballs anteriors, la cúrcuma pot ser perjudicial per al sistema hepàtic i, fins i tot, provocar casos d'insuficiència.