El marisc i, especialment, les gambes i altres crustacis de la família, són un dels aliments estrella a les taules per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis. Si bé, la comunitat mèdica alerta del perill que comporta xuclar el cap d'aquestes peces per la presència de sulfats. Així ho recull l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que, d'altra banda, indiquen que el percentatge d'incompliments es redueix any rere any.
Segons l'OCU, la majoria de gambes i llagostins que es consumeixen a l'Estat contenen sulfats, però s'adapten a la normativa de salut. La melanosi és una reacció enzimàtica que produeixen de manera natural per endurir el cap i l'abdomen i, per tal que es conservi una vegada morts, els productors fan servir conservants basats en sulfats.
Això pot suposar un problema per a la salut de les persones al·lèrgiques, amb el risc de patir afeccions dermatològiques i, fins i tot, crisis respiratòries. Cal anar amb compte especialment en el cas dels productes importats i, encara més, en aquells en què els caps es venen per separat del cos.
L'OCU alerta dels riscos de xuclar els caps de les gambes i els llagostins
Aquests crustacis es venen amb sulfats que serveixen com a conservants i poden provocar problemes per a la salut si superen els límits permesos
ARA A PORTADA
Publicat el 30 de desembre de 2023 a les 12:50
Actualitzat el 01 de juliol de 2024 a les 14:06
Et pot interessar
-
Alimentació
La xef Maria Nicolau, sobre el menjar dels hospitals: «Només els donem als malalts ganes de morir»
-
Alimentació
El millor restaurant vegà del món és a Barcelona
-
Alimentació
Descobreixen un tipus de dieta que empitjora la qualitat de l'esperma
-
Alimentació
La millor manera de fer l'arròs bullit, segons els cuiners Raül Balam i Ada Parellada
-
Alimentació
L'error comú que espatlla els vermuts: amaga el gust original
-
Alimentació
L'hort del mes: fruites i verdures del desembre
