Si la pasta no existís, s'hauria d'inventar. És un dels aliments més estimats del món que ha fet famosa la gastronomia italiana i ha enriquit la cuina catalana. Hi ha tantes receptes fortes com poblacions italianes i, si es combina amb verdures o altres aliments, pot ser la base d'una dieta saludable: aporta un bon gruixde proteïnes, però també conté un alt contingut en calories i en hidrats de carboni. I a més a més és fàcil de cuinar, en principi.
Una de les errades més comunes a l'hora de cuinar pasta a casa és que s'enganxi a l'olla. I un dels remeis que més es fan servir com a remei és posar oli a l'aigua. Té lògica: si en sec l'oli revitalitza els aliments i a la paella evita que la carn s'hi enganxi, a l'olla ha de mantenir aquestes qualitats. És un pensament lògic però fals. Així ho assegura la cuinera d'un restaurant italià, que ha compartit una publicació a les xarxes per posar aigua al vi (o aigua a l'oli) d'aquest mètode.
Per què no has de posar oli a l'aigua de la pasta?
La Chef Roberta, del restaurant Aroma Roma és taxativa: "Posar oli a l'aigua de la pasta és la pitjor solució si vols evitar que s'enganxi". Segons la restauradora, l'oli és hidrofòbic i, per tant, no es barreja amb l'aigua. Segur que a l'escola vas comprovar-ho amb aquell experiment de posar aigua, oli i mel en un mateix pot per veure les diferències en la densitat: "Si poses oli, surarà a la superfície, sense entrar en contacte amb la pasta", argumenta la Roberta.
A més a més, la restauradora avisa que, a part d'un remei inútil també és contraproduent: "Quan escorris la pasta sí que es barrejarà amb l'oli. Això farà que no entri en contacte amb la salsa". Pasta enganxada i pasta ensopida. De fet, molta gent creu que aplicar aigua freda a la pasta és un bon mètode per refredar-la abans de barrejar-la, i d'aquesta manera aconseguirà un millor sabor. Però tampoc no s'ha de fer perquè es pot aconseguir precisament l'efecte contrari. Aquí pots descobrir com solucionar-ho.