El tipus de llet «nutricionalment més completa», segons l'OCU

L'entitat explica que els greixos de la llet no tenen cap efecte negatiu sobre la salut cardiovascular ni afecten els nivells de colesterol

Un got de llet
Un got de llet | Pixabay
Redacció
04 de setembre de 2024, 13:02
Actualitzat: 05 de setembre, 11:02h

La llet i els seus derivats són indispensables en una dieta equilibrada. Més enllà del seu sabor i de la varietat de productes que conformen, també tenen un valor nutricional molt important i que és vital per al benestar del nostre organisme. El més remarcable és la seva aportació en calci, vitamines, proteïnes d'alt valor biològic i greixos.

Ara bé, moltes persones opten per beure llet semidesnatada i directament desnatada perquè contenen un percentatge de greix inferior a la sencera. Per això, es creu que és més sana. Doncs l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) trenca amb el mite i assegura que la millor llet és la sencera: "Si t'agrada la llet, amb tot el seu sabor, la sencera és la nutricionalment més completa", asseguren des de l'entitat.

L'OCU explica que el greix de la llet és rica en àcids greixos saturats de cadena curta, un tipus que no té cap efecte negatiu sobre la salut cardiovascular ni afecta els nivells de colesterol. Sobre els valors de greix, l'entitat explica que la llet sencera en conté un 3,5%, la semidesnatada aproximadament un 1,5% i la desnatada menys d'un 0,5%.

L'alerta de l'OMS sobre la llet

En un altre sentit, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) també va advertir sobre els perills de canviar la llet per begudes vegetals. La principal conducta de risc es troba en l'augment de tiroides. Un informe de l'OMS destaca que l'augment d'alternatives a la llet pot comportar una deficiència de iode, present en la llet animal. 

La deficiència de iode pot tenir conseqüències greus per la salut: des dels trastorns per tiroides prevenibles o hipertiroïdisme a arrítmies cardíaques, osteoporosis o, fins i tot, un deteriorament cognitiu. En aquest sentit, l'OMS destaca que el iode és especialment important durant el desenvolupament del fetus i del desenvolupament cognitiu de l'infant i pot augmentar el risc d'avortament.