El desconegut aliment que ajuda a combatre l'acidesa estomacal de manera natural

Es tracta d'una planta originària del Japó que té beneficis nutricionals i es pot fer servir a la cuina com a espessidor

Una persona amb dolors estomacals
Una persona amb dolors estomacals | Freepik
Redacció
06 de març de 2025, 15:03
Actualitzat: 15:07h

Algunes plantes són habituals aliades per combatre molèsties com la inflor o els problemes per dormir, però n'hi ha una que, tot i que encara és força desconeguda a casa nostra, és molt bona opció per reduir l'acidesa d'estómac. Es tracta del kuzu, un midó que s'extreu d'una planta enfiladissa originària del Japó i altres parts d'Àsia oriental.

El seu origen explica per què no és massa habitual a Catalunya, però com ha passat amb altres productes, ha anat guanyant popularitat arran de les seves propietats medicinals i els seus beneficis nutricionals. Concretament, el kuzu és ric en midó, conté minerals com el ferro, el calci i el zinc i conté hidrats de carboni, fibra i flavonoides.

Com que és un aliment que ajuda a equilibrar la flora intestinal, alleuja problemes digestius com l'acidesa estomacal, i millora l'absorció de nutrients i activa el sistema immunitari. També és eficaç per regular el trànsit intestinal, afavorint la microbiota i el desenvolupament de bacteris bons. 

A la vegada, s'aconsella per a qui vulgui mantenir estables els nivells de sucre en sang, ja que el seu midó, a més de ser de fàcil digestió, no causa pics de sucre. A més, és una bona idea fer-lo servir en receptes; aporta textura a brous, cremes i salses i també es fa servir en la rebosteria, per preparar melmelades, per exemple. 

Per incloure'l a la cuina, es pot usar el kuzu com a espessidor, ja que té una gran capacitat de gelificació útil en postres com gelatines i pastissos, perquè també fa que no calgui afegir massa sucre. Es pot fer servir en begudes, dissolent-lo a l'aigua i barrejant-ho amb fruites. A la cuina vegana es combina amb aigua per a substituir l'ou.

A les botigues especialitzades el podem trobar en forma de daus o en pols. Es recomana dissoldre'l en aigua i bullir-ho mentre es remena. Estarà a punt quan agafi un color més aviat transparent. 

Fins i tot, pels seus antioxidants, es considera que té propietats antiinflamatòries i que pot provocar un efecte relaxant, ajudant a dormir, reduir l'estrès i alleujar maldecaps com les migranyes.

De totes maneres, el kuzu és segur si es consumeix amb moderació perquè, en alguns casos concrets, aquest suplement ha causat danys al fetge. Tot i que no es tracta d'un fet provat, també pot ser que sigui incompatible amb alguns medicaments, com els anticonceptius o els anticoagulants. Per això, sempre és millor consultar qualsevol dubte amb un professional sanitari.

Arxivat a