Un estudi revela per què hi ha persones que recorden millor els somnis

Els investigadors subratllen que els somnis exerceixen un "paper essencial" en l'aprenentatge, la consolidació de la memòria i fins i tot en la salut mental i física

  • Una persona dormint, en una imatge d'arxiu
Publicat el 28 d’abril de 2025 a les 09:02
Actualitzat el 28 d’abril de 2025 a les 09:13

Nous descobriments sobre què passa quan dormim. Les persones que dormen diverses hores seguides, però ho fan de manera poc profunda, tendeixen a recordar més els seus somnis quan es desperten que les que ho fan durant episodis més curts i productius, segons un estudi coordinat per l'Escola d'Estudis Avançats IMT de Lucca (Itàlia).

La investigació, publicada a Communications Psychology, es va centrar a comprendre la raó per la qual només algunes persones són capaces de recordar el que somien tenint en compte que gairebé totes les persones somien quan dormen. Aquestes experiències es basen en records i creences prèviament adquirits i, per tant, presenten una continuïtat amb els pensaments, preocupacions i experiències que es tenen despert.

Arran de la investigació amb més de 200 participants, es van descobrir tres factors relacionats amb la probabilitat de saber què s'ha somiat en despertar: l'actitud envers els somnis, la propensió a la divagació mental i els patrons de son. A més, la vulnerabilitat a les interferències durant el son i l'edat influeixen en el fet de poder recordar exactament allò que s'ha somiat.

"Aquesta investigació reforça la idea que els somnis estan condicionats per factors interindividuals i intraindividuals, cosa que obre noves perspectives per comprendre la seva connexió amb la memòria i la ment humana", ha afirmat el coordinador de l'estudi, Giulio Bernardi. El professional ha subratllat que els somnis exerceixen un "paper essencial" en l'aprenentatge, la consolidació de la memòria i fins i tot en la salut mental i física.