El Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital del Mar de Barcelona ha completat amb èxit la primera transposició uterina a l'Estat, en una pacient diagnosticada de càncer de recte localment avançat. Aquesta tècnica permet mantenir la possibilitat de ser mares a les dones afectades per un tumor a la zona pelviana i, alhora, evitar una menopausa precoç, ja que protegeix l'úter i els ovaris dels efectes negatius del tractament amb radioteràpia.
L'hospital ha assegurat que a tot el món només s'han dut a terme "un petit nombre de cirurgies" d'aquest tipus, i encara menys a Europa. El primer nadó gestat gràcies a aquest procediment va néixer el 2022 al Brasil i va confirmar les possibilitats d'èxit que ofereix la transposició uterina.
En què consisteix el procediment?
Aquest abordatge consisteix en una primera cirurgia, abans de l'inici de la radioteràpia, per traslladar tant l'úter com els ovaris dins de l'abdomen a una posició on quedaran lliures dels efectes de la radiació. L'úter manté la vascularització a través dels ovaris per assegurar-ne la viabilitat mentre es duu a terme el tractament contra el tumor.
Aleshores, un cop finalitzat el tractament amb radioteràpia i la quimioteràpia, es realitza una segona intervenció, en què es retornen els òrgans afectats a la seva ubicació original. Es tracta de canviar l'anatomia d'un òrgan de la pelvis, situant-lo en una altra ubicació, explica la cap de secció del Servei d'Obstetrícia, Gemma Mancebo.
L'èxit de l'Hospital del Mar
La primera pacient intervinguda a l'Hospital del Mar, una dona de 36 anys amb diagnòstic de càncer de recte localment avançat, va ser intervinguda per primera vegada el novembre del 2023, i la segona intervenció es va dur a terme el mes de juny passat, quan ja havia acabat el tractament oncològic, coincidint amb la cirurgia de tumor rectal.
Les dues intervencions es van fer amb cirurgia robòtica per minimitzar-ne l'impacte. Fins i tot, en el segon procediment es va fer coincidir amb la resecció del tumor, fet que afegeix complexitat i incrementa "de manera significativa" del risc de danyar la vascularització uterina, expliquen els metges.
Per poder optar a aquest tipus d'intervenció, els pacients han de presentar un tumor localitzat que s'hagi de tractar amb radioteràpia a la zona pelviana i que pugui afectar l'úter i els ovaris. L'Hospital del Mar ja ho oferia i ho duia a terme per evitar la menopausa precoçen pacients joves amb càncer de cèrvix, però ara ho farà també de manera generalitzada per a aquelles que vulguin preservar la capacitat de gestació.