Aquest és el benefici mai vist de menjar festucs cada dia

És un dels fruits secs més complets, ja que és ric en zinc, vitamina E, A, àcid fòlic, fitosterols, fòsfor, potassi i té baixos nivells de greix saturat

Publicat el 27 d’octubre de 2024 a les 10:30
Actualitzat el 27 d’octubre de 2024 a les 10:31

Igual que la majoria de la fruita seca, els festucs influeixen en la bona salut de l'aparell reproductor gràcies al seu contingut en zinc i vitamina E. A més a més, és un aliment ideal per a la bellesa de la pell, ja que, junt amb aquesta vitamina, proporciona generoses quantitats de vitamina A. També contenen fòsfor, que ajuda a enfortir els ossos, i potassi, que millora el rendiment dels músculs. I com no contenen colesterol i tenen baixos nivells de greix saturat, ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars, benefici en què també participen els seus continguts en vitamines E, àcid fòlic i fitosterols.

A tot això també s'hi ha de sumar tots els beneficis que ajuden a millorar la salut visual. I és que els festucs són una font biodisponible de la xantofil·la luteïna, que juntament amb la zeaxantina, són pigments vegetals i components principals del pigment macular (PM) en la retina humana. Un nou estudi d'investigadors i investigadores de l'Escola Friedman de Ciències de la Nutrició i Polítiques de la Universitat de Tuftsa Massachusetts (EUA) ha descobert que consumir festucs diàriament pot millorar significativament la salut ocular en augmentar la densitat òptica del pigment macular (MPOD), a causa del pigment vegetal luteïna, un factor clau en la protecció dels ulls de la llum blava (visible) i el dany relacionat amb l'edat.

L'assaig controlat aleatori ha demostrat que, en comparació amb una dieta habitual, menjar 57 grams de festucs per dia durant 12 setmanes com a part d'una dieta habitual va resultar en un augment significatiu de la MPOD en adults i adultes de mitjana edat i gent gran, d'altra banda, sana. La MPOD és un indicador important de la salut ocular, ja que protegeix la retina i està vinculada a un menor risc de degeneració macular relacionada amb l'edat (DMRE), una de les principals causes de ceguesa en la vellesa.

L'estudi suggereix a més a més que el consum regular de festucs podria oferir un enfocament dietètic natural per reduir el risc de DMAE. "Els nostres descobriments indiquen que els festucs no són només un refrigeri nutritiu, també poden brindar beneficis significatius per a la salut ocular", ha afirmat la neuropsicòloga clínica , investigadora i autora principal de la recerca, Tammy Scott.

La luteïna, present als festucs, exerceix un paper fonamental en el manteniment de la salut ocular, ja que filtra la llum blava i actua com a antioxidant a l'ull. La investigació assenyala que el consum de festucs gairebé va duplicar la ingesta diària de luteïna de les persones participants, que sol ser molt baixa en la majoria de les dietes estatunidenques, i va augmentar significativament els nivells plasmàtics de luteïna.

En l'estudi, els i les participants van ser seleccionats perquè tinguessin una ingesta baixa de luteïna en la seva dieta i que tan sols 2 unces per dia augmentessin ràpidament els nivells de luteïna a la sang en només sis setmanes. "Només incorporant una mica de festucs a la seva dieta, pot millorar la ingesta de luteïna, que és crucial per protegir els seus ulls", ha assenyalat Scott, que agrega que els festucs proporcionen una font de greix saludable, la qual cosa potencialment fa que la luteïna dels festucs sigui millor absorbida pel cos. A la recerca es van obtenir aproximadament 1,6 mg de luteïna dels festucs, la qual cosa seria suficient per duplicar el consum diari mitjà de luteïna en adults estatunidencs.

A banda d'afavorir la salut ocular, la luteïna present als festucs també pot beneficiar la funció cerebral. La luteïna travessa la barrera hematoencefàlica, on pot ajudar a reduir l'estrès oxidatiu i la inflamació. Igual que en el cas dels ulls, la luteïna s'acumula de manera selectiva al cervell i pot exercir un paper en la reducció de la deterioració cognitiva. Les investigacions suggereixen que uns nivells més elevats de luteïna s'associen a un millor rendiment cognitiu, inclosa la memòria i la velocitat de processament, la qual cosa converteix els festucs en un valuós complement a una dieta destinada a afavorir un envelliment saludable en general.