Aquestes són els avantatges i els inconvenients de la gelatina

El col·lagen, un dels components de la gelatina, té múltiples beneficis per a la salut

  • La gelatina és un aliment amb moltes avantatges però també algun inconvenient -
Publicat el 14 de setembre de 2024 a les 16:26
Actualitzat el 14 de setembre de 2024 a les 16:29

La gelatina és un producte alimentari molt popular entre els més petits. Ara bé, més enllà de si és bona o no, té grans beneficis per a la salut. Aquest aliment, derivat del col·lagen animal, és una excel·lent font de proteïnes i destaca pel seu baix contingut calòric. La gelatina és una font gairebé pura de proteïna que és una proteïna essencial per a l'estructura i salut de la pell, els ossos i els teixits connectius. Aporta una gran quantitat de glicina i prolina, dos aminoàcids que juguen un paper importantíssim en la reproducció i recuperació de cèl·lules i teixits.

El col·lagen present en la gelatina millora l'elasticitat de la pell, afavorint una aparença més juvenil i reduint l'aparició de les arrugues. El col·lagen el genera el propi cos, però a mesura que passen els anys, el cos cada vegada en genera menys. El consum de gelatina pot ajudar a recuperar part d'aquest col·lagen no generat- 

Un dels altres grans beneficis és la capacitat de millorar la digestió. El col·lagen present a la gelatina ajuda a reparar i enfortir la mucosa intestinal, cosa que pot ser molt útil per a persones amb trastorns digestius. A més, la glicina, un aminoàcid present en la gelatina, estimula la protecció d'àcid gàstric, el que afavoreix una millor digestió i evita problemes com la indigestió.

Per últim, també és coneguda la gelatina per la millora de les articulacions. De nou, és gràcies al col·lagen. Per tant, ingerir gelatina en quantitats adequades pot prevenir l'aparició d'artritis. Les persones que facin esport es poden beneficiar de la gelatina, ja que manté les articulacions lubricades i fortes, reduint el risc de lesions.

Inconvenients de la gelatina

Malgrat que té molts avantatges, menjar gelatina no està exempt de riscos si s'ingereix en dosis excessives. Segons MedlinePlus, prendre'n una dosi elevada pot generar efectes adversos de salut a curt termini. Una dosi elevada, considerada de 15 grams al dia, podria tenir efectes secundaris. Algunes persones han experimentat genives inflades que generin malestar al menjar. A més, pot suposar l'aparició de llagues a la boca. De totes maneres, amb un consum moderat no han d'aparèixer aquests símptomes.