Com quedarien els ajuntaments del Baix Montseny amb un 30% menys de regidors?

En general als ajuntaments de la comarca no hi haurien canvis en els pactes de govern, però molts partits perdrien representació municipal

Publicat el 12 de juliol de 2012 a les 17:27
Joan Castaño (PSC), esquerra, dependria de pactes per poder governar a Sant Celoni Foto: DBM

Si la norma dictada pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja hagués estat en funcionament a les eleccions de l'any passat, què hauria passat? BaixMontseny.info ha extrapolat amb el simulador electoral d'icon.cat els vots dels últims comicis, a partir de les dades del ministeri espanyol de l'Interior, en hipotètics consistoris aprimats en un 30%, procurant que el ple resultant acabés donant un número senar. Si als grans ajuntaments qui es veurà afectat per la retallada són els partits majoritaris, que comptaran amb menys regidors als seus grups municipals, als consistoris mitjans i petits la reducció pot deixar fora del ple les formacions més petites.

D'aquesta manera a Sant Celoni, el municipi amb més habitants del Baix Montseny, la representació del ple municipal passaria de 17 regidors a 13, dels quals 6 serien per al PSC, 5 per CiU i 2 per la CUP. Això vol dir que els dos partits majoritaris perdrien representació i es desfaria l'empat actual de 7 regidors, però la Candidatura d'Unitat Popular continuaria tenint la clau de la governabilitat ja que mantindria la seva representació de dos regidors. En aquest municipi ICV-EUiA quedaria sense representació municipal.

A Santa Maria de Palautordera dels 13 regidors actuals es passaria a 9. CiU en tindria 4 (5), PSC 3 (3), CUP 1 (2) i PP 1 (1). GdP-ERC 0 (1) i CENB 0 (1). A Llinars del Vallès ERC continuaria tenint un avantatge important en relació als altres partits ja que governaria amb 6 regidors (8) i mantindrien la representació PSC 1 (1), GIPLL 1 (1) i CiU 1 (1). Quedarien fora Mall (1) i PP (1).

En canvi a Campins els resultats s'igualarien molt més ja que CiU perdria 2 regidors i passaria a tenir-ne 2 (4), mentre que PMxC 2 (2) i ICV 1 (1).  A Gualba la situació a l'Ajuntament seria proporcionalment molt igual ja que CiU en tindria 4 (5), PSC 2 (3) i ERC 1 (1). Un cas similar ens trobaríem a Montseny ja que AMD governaria amb 3 (4) i a l'oposició CiU 2 (3). A Fogars de Montclús els 5 regidors que tocarien estarien repartits per l'AMD 3 (4) i CiU 2 (3).

A Sant Esteve de Palautordera les distàncies entre la CiU i la CUP s'escurçarien una mica, però la coalició nacionalista seguiria tenint majoria amb 4 regidors (6), mentre que la CUP 3 (4). IxStE perdria el regidor de què ara disposa. A Sant Antoni de Vilamajor les coses seguirien molt similars a les actuals CiU 3 (4), SI 2 (3), PUSA 1 (2), AIV 1 (1), SAV 1 (1) i PP 1 (1). El PSC quedaria fora del ple municipal, exactament el el mateix que passaria al poble veí de Sant Pere de Vilamajor, on CiU en tindria 3 (4), GISP 2 (3), ERC 1 (2), ISP-ICV 1 (1).

Pel que fa a Vallgorguina CiU manaria amb tranquil·litat amb 5 regidors (8) i ERC només 2 (3). Mentre que a Vilalba Sasserra tot continuaria igual CiU 3 (4) i AIVS-PM 2 (3)

A la Selva

En cas de disposar d'un ajuntament aprimat en un 30% de regidors a Arbúcies EPA-FIC continuaria governant amb majoria absoluta amb 5 regidors, dos menys que els 7 actuals. CiU mantindria els 3 que té i ERC també el regidor de què ara disposa. En canvi CUPA i PSC no obtindrien representació.

A  Breda CiU passaria de 4 a 3, però ERC de 4 a 2, mentre que TPB mantindria els 2 regidors que ara té i PM es quedaria sense representació. A Hostalric també hi hauria canvis importants ja que CiU 5 (6) i ERC 2 (3) serien els únics partits representats a l'Ajuntament. En quedarien fora tant ICV com el PSC que ara tenen un regidor cadascuna d'aquestes formacions polítiques.

A Riells i Viabrea ERC seria la força política més votada però tindria difícil formar govern ja que dels 5 regidors passa a 3, mentre que CiU en perd un 2 (3) i mantenen representació RV-E 1 (2) i PSC 1 (1). A Sant Feliu de Buixalleu, però, cap problema CiU candidatura única s'emportaria els 5 regidors que haurien de votar en aquest municipi, ara n'hi ha 7.

El politòleg Jordi Muñoz critica que la retallada de càrrecs electes municipals anunciada "és contrària a la proporcionalitat", perquè "si hi ha menys regidors a repartir, menys proporcional pot ser el sistema", i apunta que sobretot es visualitzarà "en municipis petits", on el preu per escó, aplicant-hi la llei D'Hondt , "s'encarirà".


Josep Anrton Frias (CiU), alcalde d'Hostalric, governaria amb majoria aboluta Foto: LSC