
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no ha descartat aquest diumenge crear noves comarques sempre que no suposin cap cost ni estructura addicionals. Una mesura que afectaria de ple el Vallès Oriental i la Selva, format per municipis que reclamen des de fa anys formar part de la comarca del Baix Montseny. De fet, Ortega ha fet que hi ha municipis que mancomunarien millor els serveis no sent de la mateixa comarca. L'avantprojecte de Llei de governs locals que impulsa l'executiu català obre la porta a aquesta creació de noves comarques.
La vicepresidenta del Govern ha defensat prestar serveis intentant que les comarques no acabin sent unes "barreres estructurals que no permetin aquesta flexibilitat i aquesta mancomunació de serveis". Això sí, ha deixat clar que l’executiu català no pensa augmentar en cap cas els nivells d'administració. D'aquesta forma, Ortega ha obert la porta a què es puguin mancomunar serveis entre municipis que no formin part ara per ara mateix de la mateixa comarca. Això podria suposar crear noves comarques si no implica cap cost ni estructura addicional.
Més consells comarcals però amb menys pes
L'anunci de la possible creació de noves comarques arriba només uns dies després que la mateix Ortega afirmés que la futura Llei de governs locals buidarà de pes polític els consells comarcals . Concretament, el Govern es planteja l'eliminació dels consellers dels diversos partits (al Vallès Oriental n'hi ha del PSC, CiU, PP, ERC i ICV-EUiA i a la Selva de CiU, PSC, ICV-EUiA, FIC, PP, ERC i Millor) i limitar la representativitat institucional al ja existent consell d'alcaldes. A més, es preveu que les poblacions amb menys de mil habitants "veuran delegades algunes competències a les comarques de manera automàtica". Així, la comarca esdevindrà, segons Ortega, "l'ens bàsic de prestació de serveis de forma mancomuncada".
Dotze municipis vallesans i cinc de la Selva al Baix Montseny
Pel que fa al Baix Montseny, alcaldes del Vallès Oriental i de la Selva ja s’han reunit en més d’una ocasió amb la Generalitat per reivindicar oficialment un nou model d'organització territorial que els permeti néixer com una nova comarca que formarien dotze poblacions barcelonines i cinc de Girona. El Baix Montseny -subcomarca natural, el topònim de la qual està reconegut per la Societat Catalana de Geografia - preveu que la nova organització geogràfica tingui com a capital Sant Celoni, que compta amb una àrea d'influència que supera els 70.200 habitants. L'any 2000, la comissió sobre el model d'organització territorial ja assenyalava la possibilitat d'estudiar la creació de la comarca del Baix Montseny.
Els disset municipis del Baix Montseny són Sant Celoni, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Gualba, Campins, Fogars de Montclús, Llinars del Vallès, Montseny, Sant Antoni de Vilamajor, Sant Pere de Vilamajor, Vilalba Sasserra i Vallgorguina, que reuneixen 51.500 habitants del Vallès Oriental. De la comarca de la Selva aspiren a la segregació Arbúcies, Riells i Viabrea, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu i Breda, que sumen una població d'un total d'18.778 persones.
Altres quatre municipis del Vallès Oriental també podrien passar a formar part de la comarca del Moianès: Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze de Safaja i Granera.