El Ple de l’Ajuntament de Sant Celoni ha aprovat aquest dijous 27 de març una moció per denunciar la "greu" situació i el mal funcionament del servei de Rodalies a Catalunya i reclamar al Govern espanyol "el traspàs íntegre i efectiu" del servei a la Generalitat de Catalunya. La proposta, presentada pel grup municipal de Junts, ha comptat amb el suport de l’Alternativa i d’ERC, mentre que el PSC s’hi ha oposat.
El regidor de Junts, Manel Sànchez, defensat la moció i ha criticat l’abandonament que pateix el sistema ferroviari català. “En només nou mesos del 2024 es van registrar més de 8.500 incidències a Rodalies, una mitjana de 31 cada dia, i segons la Cambra de Comerç de Barcelona això ha provocat la pèrdua de més d’un milió d’hores laborals”, ha explicat. Junts també ha denunciat que el traspàs anunciat pel govern espanyol no és "real", sinó que es tracta d’una “cogestió encoberta amb dret de veto per part de l’Estat i sense cap compromís ferm d’inversió”.
Sànchez, a més, ha remarcat que “RENFE seguiria sent l’operador i l’Estat tindria l’última paraula", un fet que podria perpetuar la situació actual "d’infrafinançament i mala gestió”. A tall d’exemple, Junts ha exposat que en els darrers 15 anys s’ha executat menys del 25% del pressupost de Rodalies a Catalunya, mentre que a Madrid s’ha superat el 150%.
L'Alternativa per Sant Celoni, que forma part del govern municipal amb els socialistes, ha votat a favor de la moció. "És evident que el mal funcionament del servei de tren afecta la vida de la classe treballadora i que l'actual gestió s'ha mostrat ineficient", ha declarat el Primer Tinent d'Alcalde, Albert Planas. En aquesta línia, ha denunciat el deute històric de l'Estat amb Catalunya i ha remarcat el "dret dels ciutadans" a tenir un servei digne. "Cal reclamar que aquest traspàs sigui real, integral i afecti tant la gestió com la infraestructura", ha afirmat Planas. Esquerra Republicana de Sant Celoni, també s'ha mostrat favorable al contingut de la moció. "Els que agafem el tren cada dia sabem el desgavell que hi ha", ha afirmat la regidora Fernanda Arribas.
El PSC vota en contra
El regidor de Recursos humans, salut laboral i Seguretat Ciutadana, Josep Capote (PSC) ha expressat al ple que el grup dels socialistes votaria en contra de la moció. "Si aquesta moció s'hagués presentat fa dos anys tots estaríem d'acord", ha expressat. En aquest sentit, ha dit que era una "moció bastant polititzada" i s'ha insinuat que apuntar l'infrafinançament de Catalunya era "tirar d'un mantra clàssic". "Li voleu exigir a un govern que porta amb prou feines un any que assumeixi el que no s'ha fet en inversions en els últims vuit anys", ha dit Josep Capote. No obstant això, el regidor socialista ha reconegut la saturació de la xarxa de trens i ha afirmat que és "un mal endèmic de Catalunya". "És un repte gran per anar tots junts de la mà", ha dit Capote.
El grup municipal de Junts s’ha celebrat l’aprovació de la moció com “un pas necessari per defensar els drets de la ciutadania i la dignitat del país”. En un comunicat a NacióBaixMontseny, a més, ha lamentat que el PSC "segueixi alineat amb la posició del govern espanyol en lloc de donar suport a les demandes legítimes de millora del servei".