Comencen unes jornades de gestió forestal a Sant Celoni

Aquest cicle s'allargarà fins al divendres 6 de juny i tindrà set sessions més repartides en diferents llocs de Catalunya

  • Acte inaugural de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera a Sant Celoni. -
Publicat el 04 d’abril de 2025 a les 14:47
Actualitzat el 04 d’abril de 2025 a les 14:51

L'edició número 42 de les Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera ha començat el matí d'aquest divendres 4 d'abril en un acte inaugural a Sant Celoni. El cicle de xerrades està organitzat pel Consorci Forestal de Catalunya (CFC) i ha començat aquest matí a la Rectoria Vella. Les ponències aborden diferents aspectes de la gestió forestal i estan especialment adreçades als professionals, silvicultors, propietaris forestals, tècnics i enginyers forestals, alumnes d'escoles forestals i d'universitats. Aquestes Jornades s'allargaran fins al divendres 6 de juny i tindran set sessions més repartides en diferents emplaçaments de Catalunya. 

La primera trobada d'aquest cicle ha tractat sobre la silvopastura al Montnegre i el Corredor, una pràctica que combina forestació i pasturatge d'animals domesticats d'una manera mútuament beneficiosa. L'acte inaugural ha comptat amb les intervencions de l'alcalde de Sant Celoni, Eduard Vallhonesta, la directora General de Boscos i Gestió del Medi, Sandra Torras i del Consorci Forestal de Catalunya, amb el president, Rosendo Castelló, i el vicepresident, Josep Maria Saurí. En el marc de la jornada també s'ha fet una visita a dues zones de gestió prioritària per la prevenció d'incendis que són pasturades per un ramat d'ovella, un de cabra i un de vaca. 

Al llarg de les visites, la quarantena d'assistents al cicle han tingut l'oportunitat de conèixer els diferents tipus d’explotacions ramaderes es desenvolupen al massís i quines activitats duu a terme l’Associació de pastors del Montnegre i el Corredor. Aquesta agrupació està formada per vuit pastors amb ramats mixtos d’ovella i cabra per a carn i dos ramats de cabres per a llet. Els responsables han mostrat els resultats que s'obtenen de la combinació de la gestió forestal i la pastura, que són essencials per a la prevenció d’incendis i conservació de biodiversitat. També s'ha comentat el Pla estratègic de ramaderia semiextensiva que s'ha treballat amb el parc natural del Montnegre i el Corredor.

A la zona del Montnegre actualment hi ha deu ramaders d’ovella, cabra i un de vaca, que pasturen unes 3.000 hectàrees de manera dirigida. La situació de la ramaderia extensiva no és fàcil a causa dels factors de l’entorn, econòmics i socials que condicionen la viabilitat de l’activitat. La jornada ha aprofundit en les tasques que fa l'Associació, la seva proposta de gestió forestal i els reptes de futur que haurà d'afrontar.