El projecte Life Tritó Montseny acabarà el mes de desembre després de sis anys de treballs

L'objectiu ha estat millorar l'estat de conservació d'aquest ambfibi endèmic del Parc Natural del Montseny

Un exemplar de Tritó del Montseny
Un exemplar de Tritó del Montseny | Iñaki Relanzón / Diputació Barcelona
Redacció
16 de novembre de 2022, 09:32
Actualitzat: 10:10h
El projecte europeu Life Tritó Montseny, liderat per la Diputació de Barcelona i portat a terme conjuntament amb la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya, Forestal Catalana i Zoo de Barcelona, arriba a la seva fi el proper mes de desembre, després de sis anys anys de treballs. Va començar el setembre de 2016 i s'acabarà el desembre de 2022, després de dos anys de pròrroga i haver assolit 74 accions previstes per a garantir-ne la conservació.

El Tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) és una espècie única i endèmica del Parc Natural del Montseny. Per cloure el programa, el dijous 1 de desembre, a la Sala polivalent de Seva, tindrà lloc una Jornada en la que es farà balanç de les accions i estudis realitzats al llarg d'aquest temps, a càrrec de l'equip de científics, experts i col·laboradors que hi han treballat.

En aquests anys s'han desenvolupat un gran nombre d'actuacions vinculades a la investigació i a la divulgació així com intervencions en el territori, especialment aquelles que permetien garantir la connectivitat fluvial, la restauració d'hàbitats de ribera o assegurar el cabal dels torrents.

Els amfibis són una de les espècies més amenaçades i la seva presència és un indicador mediambiental bàsic per conèixer la qualitat de les aigües i de l'entorn natural d'aquests territoris. Així, la feina feta tots aquests anys ha posat de manifest que principalment per efecte de la hidrologia de la zona i del canvi climàtic la situació d'aquest amfibi es manté en perill crític d'extinció, si bé la seva població és estable.