.jpg)
L'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) de Girona ha avaluat de manera molt positiva el programa Pacient Expert que l'any passat es va posar en funcionament en diversos CAP de la demarcació, entre els quals el de Breda-Hostalric. Els professionals de la salut anomenen pacient expert a l’usuari afectat per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la seva pròpia malaltia i autocuidar-se, identificar els símptomes i saber què fer quan es presenten, a més de gestionar l’impacte físic, emocional i social de la patologia, millorant així la seva qualitat de vida.
Segons que explica l'IAS, el Programa consisteix en l'organització de sessions grupals de pacients amb una determinada patologia crònica i conduïdes per un pacient expert, sota la supervisió d'uns professionals sanitaris, els “observadors”, que prèviament l’han format a través d’unes sessions individualitzades. Aquests observadors no poden intervenir al llarg de les sessions excepte en casos puntuals i necessaris.
Segons els resultats de l’avaluació dels grups PPE-CAT en teràpia anticoagulant oral (TAO) del CAP Breda, els pacients han millorat el seu coneixement sobre la seva malaltia en un 25%, i aquest es manté als sis mesos després d’haver finalitzat les sessions. La participació dels usuaris en les nou sessions que conformen el programa va ser del 81%, amb un grau de satisfacció del 4.1 sobre 5. A banda, mostra que els usuaris adherits al Programa milloren el coneixement i maneig de la seva malaltia, així com els hàbits i estils de vida saludables, i necessiten fer menys visites urgents al CAP.
Aquest any, l’IAS ha començat a treballar el programa al CAP de Breda amb pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica.