Berga i Girona es donen la mà per commemorar el 50è aniversari de la mort d'Aurora Bertrana

Una vintena de propostes i una agenda oberta al llarg del 2024 serviran per posar en relleu una dona "polièdrica" i que és un referent de l'època per la seva transgressió

01 de març de 2024, 15:25
Actualitzat: 15:25h
Ivan Sànchez i Rosa Rodríguez han presentat les propostes berguedanes de «Recordant Aurora Bertrana»
Ivan Sànchez i Rosa Rodríguez han presentat les propostes berguedanes de «Recordant Aurora Bertrana» | Lídia López
Girona i Berga, les ciutats que van veure néixer i morir respectivament l'escriptora i músic Aurora Bertrana, s'alien per commemorar, al llarg del 2024, el cinquantè aniversari de la seva mort. Els ajuntaments han liderat un programa d'actes en conjunt que quedarà obert a les entitats i societat en general per tal que el dotin de més iniciatives i, entre tots, rendir un homenatge "de justícia" a "una de les figures més cabdals del segle XX".

Així s'ha referit a Bertrana l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, que ha posat en relleu que l'artista es va alçar com una persona "gens habitual a l'època" tenint en compte el moment històric i pel fet de ser una dona, destacant doncs la seva personalitat transgressora: "Un sector no la veia amb bons ulls". "És a destacar que dos ajuntaments ens unim per posar en valor i homenatjar una persona", ha conclòs el batlle, incidint que "farem un bé al país". En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, que s'ha mostrat convençut de la necessitat de destacar "una dona amb lideratge i voluntat de trencar amb tot allò establert". A més, també ha celebrat la col·laboració entre les dues administracions, remarcant la capacitat del municipalisme també en l'àmbit de la promoció cultural.

Sota el nom de Recordant Aurora Bertrana, Berga i Girona s'uneixen amb tres iniciatives conjuntes i prop d'una desena a cada població, les quals esperen poder ampliar a mesura que avanci l'any a través de la implicació dels agents culturals locals. A l'uníson, les capitals promouran, mitjançant les biblioteques municipals, una guia de lectura de l'obra de Bertrana, a la vegada que es repartiran punts de llibre commemoratius. A més, aquests mateixos equipaments exposaran, entre el setembre i el desembre, una mostra cedida per la Institució de les Lletres Catalanes, sobre Aurora Bertrana. La darrera acció conjunta serà un acte divulgatiu sobre l'artista coorganitzat per les demarcacions territorials del Col·legi de Periodistes.
 

Un instant de la roda de premsa conjunta entre els consistoris de Berga i Girona Foto: Lídia López


En el cas concret de Berga, la regidora de Cultura, Rosa Rodríguez, ha posat en relleu les rutes guiades sobre l'exili, en les que, entre altres, es destacarà la figura de Bertrana, així com les visites teatralitzades al cementiri de Berga per descobrir la tomba de l'escriptora. També ha posat en relleu el fet que la Biblioteca Vinyes i Cluet augmentarà el fons bibliogràfic de l'autora, a la vegada que farà una recomanació mensual i es durà a terme un club de lectura al setembre. Pel que fa a la seva faceta musical, l'Escola Municipal de Música de Berga farà una xerrada sobre Bertrana dins el Club de música. Amb tot, la regidora també s'ha referit a l'espectacle ja celebrat de Les Bertranettes; una taula rodona que arribarà a la tardor; i un concurs de pintura, amb motiu del 8-M, impulsat per Verdaguer7. "Pensem que tindrem una commemoració a l'alçada d'Aurora Bertrana", ha expressat Rodríguez, que ha celebrat l'oportunitat "d'ampliar i compartir aquest homenatge amb Girona".

Pel que fa a la ciutat de Girona, el regidor de Cultura, Quim Ayats, s'ha referit a Bertrana com un "referent polièdric", i ha incidit que "la commemoració és justa i necessària". D'aquesta manera, ha destacat les Jornades d'estudi i divulgació sobre l'artista, que tindran lloc els dies 9 i 10 d'octubre. Ayats també ha compartit altres iniciatives, com una lectura dramatitzada i una mostra pictòrica a càrrec de la Fundació Prudenci Bertrana; el desplegament d'una selecció del fons per part de les biblioteques de la ciutat; la celebració de petites actuacions a càrrec de l'Escola Municipal de Música de Girona; o la reedició de les memòries d'Aurora Bertrana per part de la Diputació de Girona.



Tot plegat, tant l'Ajuntament de Berga com l'Ajuntament de Girona han volgut fer públic aquesta iniciativa per tal de convidar la resta d'agents culturals, d'entitats locals i centres educatius en general perquè se sentin seva la proposta i l'alimentin amb accions al llarg de tot l'any. "Estem convençuts que s'hi aniran afegint iniciatives", ha emfatitzat Ayats. De fet, des del mateix consistori berguedà ja han avançat que la voluntat és engreixar l'oferta, especialment en coincidència amb l'efemèride del seu traspàs, amb actuacions que contemplen, entre altres idees, "la dignificació de la seva tomba". Finalment, les dues administracions han confirmat que, els mesos vinents, una delegació gironina visitarà el consistori berguedà i el mateix a la inversa, per tal de sellar una relació que, aprofitant la figura d'Aurora Bertrana, aquest any es reforça i consolida.
 
Arxivat a