Berga i l'empresa gironina Sant Aniol tanquen un acord per subministrar aigua gratuïta a la Patum fins el 2023

La firma aportarà 20.000 unitats anuals d'aigua mineral de 33 centilitres etiquetades amb el disseny i el lema de la campanya "Patumaigua"

Publicat el 08 de gener de 2020 a les 17:04
Actualitzat el 09 de gener de 2020 a les 13:05
Berga i l'empresa gironina Sant Aniol han tancat un acord aquest dimecres per subministrar aigua gratuïta a la Patum fins el 2023. El conveni no contempla un intercanvi econòmic, però sí que recull el compromís de l'empresa Sant Aniol de subministrar gratuïtament 20.000 unitats anuals d'aigua de 33 centilitres etiquetades amb el disseny i el lema de la campanya Patumaigua. És a dir, 80.000 ampolles d'aigua en 4 anys. El logotip de Sant Aniol passarà a figurar als cartells i fulletons de la festa en base a aquest acord. 
 
L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el director general de Sant Aniol, Ferran Ribalta, han signat aquest matí el contracte de col·laboració entre ambdues parts que tindrà una vigència de 4 anys (2020-2023). L'empresa comercialitzadora d'aigua de la zona volcànica de la Garrotxa també s'encarregarà d’aportar el sistema d'emmagatzematge de les ampolles per garantir el reciclatge de l'envàs de plàstic.

La iniciativa s'emmarca en la campanya impulsada per les àrees de Joventut i Festes per "incentivar el consum d'aigua" i fomentar "la reducció dels riscos associats als primers consums d’alcohol i altres drogues" entre la població adolescent i jove durant les festes que se celebren al municipi i, especialment, durant el Corpus berguedà, segons ha explicat la regidora de Patum, Roser Valverde. "No volem que sigui una festa coneguda per ser un lloc on la gent beu més del compte sinó que volem reivindicar la Patum com una festa que gaudim i on bevem amb consciència. Per això, hem decidit mantenir la campanya de la Patumaigua i apostar-hi fort", ha dit Valverde. 

La Patumaigua va ser una de les accions més destacades de la passada edició de la Patum amb la distribució de 15.000 ampolles d'aigua de forma gratuïta.
 
Les aigües de Sant Aniol que s'entreguin durant la festa d'enguany, i en els anys successius fins el 2023, incorporaran el personatge Patumaigua i el lema de la campanya "L'aigua que vol anar a Patum". Paral·lelament, l'Ajuntament de Berga inclourà la imatge de la marca d’aigua Sant Aniol al material de promoció de la festa que es difondrà en suport físic i digital. En concret, el logotip de Sant Aniol s'incorporarà als cartells de la Patum i la Patum Infantil, al fulletó dels actes principals que es distribueix a les llars berguedanes i al programa de mà de la festa.
 
Compromís amb la sostenibilitat
 
L'Ajuntament de Berga i Sant Aniol també s'han compromès a fomentar la sostenibilitat per reduir l’impacte ambiental de l’envàs de plàstic de les ampolles d'aigua. En aquest sentit, no només s'incentivarà la reutilització de l'envàs reomplint-lo amb l'aigua de les fonts complementàries que s'instal·laran a l'espai firal del Passeig de la Indústria i la Plaça de Viladomat durant els cinc dies de celebració de la Patum, sinó que també s'habilitaran contenidors per reciclar-les.

El plàstic de les ampolles es recollirà, es reciclarà i s'utilitzarà per fer algun tipus de producte de marxandatge que permeti donar continuïtat a la campanya.

"Una de les parts de l'acord que s'està estudiant és la col·locació d'uns contenidors específics per poder reutilitzar el plàstic. El plàstic PET es reutilitzarà en algun altre tipus d'element que estem treballant, que podrien ser unes samarretes, uns buffs o uns porta-entrepans. És una part que encara estem treballant", ha detallat Roser Valverde. "Per a nosaltres és molt important poder reutilitzar i donar una segona vida a aquestes ampolles, i també reomplir-les durant el seu ús, que és el que volem", ha indicat Valverde. 

La regidora ha admès la dificultat de trobar un envàs adequat per a la campanya perquè, per les característiques de la festa, no es pot pensar en vidre "i és molt difícil pensar en gots plegables". "Hem buscat una solució, que és poder reutilitzar aquestes ampolles", ha apuntat Roser Valverde. 

L'any passat bars i restaurants de Berga es van mostrar molestos per les aigües gratuïtes per la Patum, especialment per la manca d'informació prèvia. Per això, l'Ajuntament de Berga ha parlat amb el sector a finals de 2019. "Hem parlat amb els restauradors abans d'acabar l'any, i en principi ha semblat que no hi havia cap mena de problema. Aquest conveni no lliga ni a les entitats, ni als restaurants, ni als bars a servir aigua Sant Aniol", ha afirmat Valverde. 

De cara a la Patum, s'estudiarà com es repartiran aquestes ampolles. "A priori mantindríem el model de l'any passat, potser desvinculant-lo del Punt Lila i situant un altre punt per a les aigües", ha dit Valverde. 

Un dels objectius del govern de la CUP és que la relació entre "Patum i mam" vagi desapareixent. "Creiem que és important desvincular les empreses relacionades amb el món de l'alcohol de la festa. En aquest sentit, no és tan important la forma del conveni, sinó el fons. Aquesta és una empresa que tiba del carro d'una campanya de consum responsable", ha explicat la regidora. 

El patrocini amb Damm que va expirar el 2016

Entre 2011 i 2016 la Patum va tenir la casa cervesera Damm com a principal patrocinador de la festa, un acord que no va estar exempt de polèmica i que, després que el darrer acord es signés el juny de 2014, no es va renovar en expirar. Durant el temps que va durar aquest acord comercial, del que fins ara havia estat l'últim mecenes associat a la festa, Damm va aportar uns 143.000 euros a la Patum.