Berga reivindica per cinquè any la memòria històrica local

La programació s'iniciarà el dissabte amb un concert titulat "Cançons d’exili i camins", manté les ja clàssiques rutes guiades per Berga i presenta noves propostes divulgatives, literàries i teatrals

Pilar Màrquez Ambròs/Redacció
28 de gener de 2020, 20:16
Actualitzat: 21:01h
Refugi antiaeri de Berga.
Refugi antiaeri de Berga. | Aj. Berga
Berga reivindica per cinquè any la memòria històrica local coincidint amb l'aniversari de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat. El cicle d'activitats culturals porta per títol "Rescatem la Memòria, recuperem la dignitat" i, enguany, es portarà a terme durant un mes i mig, de l'1 de febrer al 15 de març. 

Una de les propostes que el programa manté any rere any és la realització de rutes guiades per conèixer els espais que van recórrer les tropes feixistes en el moment de la seva entrada a Berga el 2 de febrer de l'any 1939. Aquest 2020, s'han programat dues sessions que acabaran amb una visita al refugi antiaeri situat al costat del Teatre Municipal. Les rutes són gratuïtes i es faran el diumenge, 2 de febrer, a les 12 del migdia, i el dissabte, 8 de febrer, a les 6 de la tarda.

El cicle, que impulsa l'Ajuntament de Berga i la Comissió de Treball de la Memòria Històrica, engloba activitats relacionades amb la història per posar en valor i recuperar la memòria història a través, per exemple, de la música, el teatre i la literatura.

La iniciativa té el suport de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, la Societat d'Arqueologia del Berguedà, el Memorial Democràtic Berguedà, l'Àmbit de Recerques del Berguedà, el Consell Local de la República Catalana i el Centre d'Estudis d'Avià.
 
La música dels exiliats i exiliades
 
La programació s'iniciarà el dissabte, 1 de febrer, amb un concert titulat Cançons d’exili i camins, a càrrec de Mariona Sagarra i Raül Costafreda. L'actuació consistirà en un recorregut musical que inclou cançons sobre exilis polítics, laborals, enyorances i comiats de vida. Es tracta d'un esdeveniment organitzat pel Consell Local de la República Catalana, que es realitzarà a la Sala Casino, a dos quarts de 8 del vespre. Segons han explicat fonts de l'Ajuntament de Berga, per aquesta obra, s'aplicarà el sistema de la taquilla inversa. 
 
Cronologia de la República i la Guerra Civil a la revista l'Erol
 
La sala de Plens de l'Ajuntament de Berga acollirà la presentació del número 141-142 de la revista cultural del Berguedà L’Erol dedicat al 80è aniversari de la Guerra Civil. La publicació inclou una cronologia del que va succeir al món, a Catalunya i al Berguedà des de la Segona República Espanyola fins al primer franquisme (1931-1941). Aquest número també inclou articles sobre les colònies tèxtils durant la República i la Guerra Civil, algunes notes bibliogràfiques sobre l’anarquista gironellenc, Josep Viladomiu, un repàs a la història de la festa major republicana de Puig-reig a través d’un recull gràfic dels programes de la celebració i un inventari del patrimoni artístic i documental, religiós i civil desaparegut durant la Guerra Civil, entre d'altres.

La presentació de la revista L’Erol es farà dissabte, 8 de febrer, a un quart de 8 de la tarda.
 
Vivències d'un berguedà empresonat a Mauthausen
 
El dissabte, 15 de febrer, es realitzarà la presentació de la reedició del llibre Josep Simon i Mill, titulat Quatre anys, tres mesos i onze dies a Mauthausen. La iniciativa impulsada pel Centre d’Estudis d’Avià recull les vivències del berguedà Josep Simon i Mill (1912-2008) empresonat al camp de concentració de Mauthausen del 1941 al 1945. El llibre és el resultat de les converses del protagonista amb Josep Ballarà i Abaya.

L'acte de presentació del llibre es portarà a terme a l’Ajuntament de Berga, a dos quarts de 8 del vespre.
 
Espai escènic per a la memòria històrica
 
Tampoc hi faltarà el teatre. El diumenge, 9 de febrer, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal de Berga, s'ha programat Mort a les cunetes de David Pintó i Joan Valentí. És una obra que narra la història de La Fossa de Can Maçana o els Fets de Súria en què es van afusellar vuit civils republicans i es va produir la fuga d’un novè, Josep Nin.

L'espectacle dona veu als protagonistes dels fets a través de la força de la paraula i la música en directe. Les entrades es podran adquirir a la taquilla del teatre i costaran 8 euros. 
 
Llum trencada d’Iguana Teatre és el muntatge que tancarà la programació sobre memòria històrica el diumenge, 15 de març, a les 6 de la tarda, també al Teatre Municipal de Berga. La representació recupera històries de dones que van ser empresonades, no per les seves idees polítiques, sinó perquè eren filles d’un o dones d’un altre. L'obra també reivindica el paper d'activistes, fortes i valentes que van enfrontar-se a aquelles persones que volien silenciar-les. Les entrades per aquest muntatge costaran 12 euros.