Berga treballarà per celebrar tots els actes que acompanyen la Patum si aquesta es fa al setembre

El consistori, si les circumstàncies sanitàries no hi obliguen, no és partidari de suspendre-la del tot i recorda que la festa té un pes econòmic molt important per les entitats i per sectors com l'hostaleria i la restauració

01 d'abril de 2020, 19:42
Actualitzat: 21:50h
Sortida de la passada de dissabte de Patum (arxiu).
Sortida de la passada de dissabte de Patum (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
L’Ajuntament de Berga ha posposat la Patum de 2020 per la greu epidèmica de coronavirus i treballa per celebrar-la al setembre, si les circumstàncies ho permeten. Si es celebra, s'acompanyarà de tots els actes que precedeixen tradicionalment la festa. D'aquesta manera, també es farien els tradicionals Quatre Fuets i el Concert de Patum Memorial Ricard Cuadra. No seria al maig o al juny, és clar, sinó de cara a finals de l'estiu.

És una situació sense precedents i que no podrà quedar tancada fins que no es conegui com avança la malaltia i les restriccions posteriors que hi haurà, però aquesta és almenys la intenció del consistori, a l'espera de saber quina serà l'evolució de la Covid-19 i si d'aquí quatre o cinc mesos es permetran o no els actes multitudinaris, especialment els de més de 1.000 persones. 

La regidora de Patum, Roser Valverde, explica a NacióBerguedà que la propagació de la malaltia impedeix fer una planificació. Tanmateix, "es treballa per tancar un calendari amb les dates durant les properes setmanes", diu.

El ple de l'Ascensió

El dia d'avui una de les qüestions que no s'han tractat, i que l'equip de Govern admet que haurà de debatre amb l'oposició i els membres del Patronat, és la referent a la celebració del ple de diumenge de l'Ascensió, el 24 de maig. És el plenari on es decideix si es fa Patum o no i que precedeix la sortida del Tabal pels carrers de la ciutat. El consistori no està obligat a fer-lo perquè no té transcendència jurídica però protocol·làriament podria celebrar-se. És una qüestió oberta.

L'expert en protocol Carles Cortina, consultat per aquest diari, indica que el plenari no estableix només si es fa Patum, sinó quins dies es fa. En la pàgina del llibre de registre que signen els administradors i els caps de colla hi consten les dates oficials de la Patum que aprova fer el plenari. Aquestes sempre coincideixen amb Corpus perquè la Patum hi va intrínsecament lligada. Podria fer-se un ple de l'Ascensió on s'establís que la Patum és al setembre o fins i tot per oficialitzar-ne la suspensió. Haurà de veure's. 

La regidora Valverde indica que si el 24 de maig no es pot celebrar el ple de l'Ascensió, es podria també programar per a més endavant. "És un dels temes que hem de parlar amb la resta de l'oposició i amb els membres del Patronat de la Patum", diu. "Com que el ple de l'Ascensió no requereix d'una estructura específica per realitzar-se, és un dels elements que podrem decidir més fàcilment", exposa Roser Valverde.

Els responsables de l'Ajuntament no descarten que la Patum s'hagi d'acabar suspenent del tot i deixar-la definitivament per a 2021, però quan treballin per una data de setembre, també tindran en compte la resta del calendari patumaire. "Hem de veure què diuen els departaments de Cultura i Salut. El problema no és fins quan durarà el confinament, sinó com serà la tornada a la normalitat. Potser aixequem el confinament d'aquí a un mes, però la tornada a la normalitat pot ser absolutament lenta, podria haver-hi un munt de restriccions", adverteix Valverde.

Roser Valverde avisa que "haurem de veure com això afecta diferents festes i diferents actes: la Patum és una cosa brutal a nivell d'assistents. No obstant això, de l'àmbit de festes, haurem de veure com ho adaptem absolutament tot: des dels concerts, fins al teatre, entre altres". 

La setmana abans d'iniciar el confinament pel coronavirus, l'Ajuntament de Berga estava a punt de signar el nou contracte pels fuets amb la Pirotècnia Igual. Això va quedar parat per la suspensió de terminis dels procediments públics. Tot i així, Roser Valverde afirma que l'empresa estava començant a treballar en la producció, i els han dit que els en guardarien. 

El pes econòmic de la festa pel sector de l'hostaleria i les entitats

Des que va anunciar-se que la Patum s'ajornava fins al setembre, a les xarxes ha sorgit un debat sobre la conveniència de celebrar-la o no i la possibilitat de reinvertir els diners dels pressupost, que és d'uns 400.000 euros. La regidora Roser Valverde puntualitza que la possibilitat de suspendre-la va estar sobre la taula d'inici, però "nosaltres entenem que la Patum aporta una activitat econòmica importantíssima a la ciutat i a la comarca".

El consistori, si les circumstàncies sanitàries no hi obliguen, no és ara mateix partidari de suspendre-la. "A banda de l'aspecte sentimental, hi ha entitats, bars, restaurants, hotels i alguns comerços que hi tenen uns beneficis i que hauran estat tancats més d'un mes", recorda Valverde. "Treure la Patum, pensant en l'aspecte econòmic, és una cosa bèstia. Hi hauria d'haver un acord molt general, que vingués també des del sector de l'hostaleria i la restauració", indica. 



Arxivat a