El Museu Comarcal de Berga presenta la programació del 2022

Bona part de les propostes culturals van dirigides a conèixer la història de personatges berguedans il·lustres i de l'imaginari popular, també s'impulsa una visita guiada al Santuari de Queralt

Publicat el 07 de febrer de 2022 a les 14:05
Actualitzat el 07 de febrer de 2022 a les 14:11
El Museu Comarcal de Berga va presentar aquest divendres passat les diferents iniciatives que es portaran a terme durant el 2022. En una roda de premsa conjunta, l'alcalde de Berga, Ivan Sànchez, i la directora del museu, Alba Perarnau, van explicar les novetats en l'Àgora Cultural Berga, la dinamització de l'exposició sobre destil·leries i bodegues berguedanes, la programació de visites guiades i noves rutes, les accions per conèixer la història de personatges berguedans il·lustres i de l'imaginari popular, la campanya de donació i adquisició de peces i objectes pel museu o l'homenatge a la historiadora Dolors Santandreu. L'objectiu, expliquen els dirigents, és apropar-se a la ciutadania i continuar la tasca de divulgació del patrimoni berguedà.

[h3]La represa d'àgora[/h3]
L'Àgora Cultural Berga és un projecte que promou el coneixement del patrimoni històric i cultural de la ciutat mostrant els elements que expliquen el seu passat a través de diferents accions. Després de suspendre la presencialitat dels actes per la Covid, enguany l'àgora reprendrà "La peça del mes", el cicle de conferències sobre elements patrimonials que es farà el quart divendres de cada mes. La novetat de la iniciativa serà la itinerància de les conferències que habitualment es feien a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Berga i que enguany, també es faran en altres emplaçaments. La primera sessió de "La peça del mes" estarà vinculada a l'exposició sobre bodegues i destil·leries berguedanes i es farà el 25 de febrer, al Museu Comarcal de Berga, a les 19 h.

[h3]Dinamització de l'exposició sobre destil·leries i bodegues[/h3]
Ara sí, es podran dur a terme la programació d'activitats a l'espai de la taverna que hauria d'haver començat a l'octubre, però que es va anul·lar per la irrupció de la variant òmicron. La primera proposta que es portarà a terme serà "La peça del mes" dinamitzada pel guia cultural Toni Gol. Pròximament, hi haurà altres activitats culturals, com per exemple: un espectacle de contes interpretat per la rapsoda berguedana Alba Mascarella o vetllades de cançó de taverna a càrrec d'una petita representació del Coro.

[h3]La memòria de les parets[/h3]
És una de les principals novetats que es farà als carrers de la ciutat i que està vinculada a la memòria de personatges il·lustres i populars berguedans. La idea consisteix a col·locar una sèrie de vinils en emplaçaments relacionats amb els personatges seleccionats acompanyats d'un codi QR que permetrà conèixer la història de la persona i què va fer per la ciutat. Alguns figures que ha avançat Ivan Sànchez són: l'artista Josep Maria de Martín o la Domi, una dona que va regentar una fruiteria al cor del carrer Major. A banda, la iniciativa també va acompanyada d'una nova visita guiada en l'oferta de rutes que ofereix actualment l'Oficina de Turisme.

[h3]Visites i rutes guiades[/h3]
El museu compta amb una oferta estable de visites guiades que es porten a terme de forma periòdica, enguany, incorpora noves rutes que permeten complementar la programació. Per exemple, la ruta vinculada a l'exposició de les bodegues i destil·leries berguedanes o la ruta
sobre els personatges populars i il·lustres. Una de les novetats serà la posada en marxa d'una ruta dedicada al santuari de Queralt que es farà de forma mensual, a partir de la primavera, i que també permetrà que l'ascensor de Queralt estigui en funcionament els caps de setmana. La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, va explicar que "la visita pretén mostrar les entranyes del santuari i les peces antigues que amaga. Volem dignificar l'espai i que tothom pugui conèixer la història del santuari i transmetre la importància que té pels berguedans, pels que tenen fe i pels que no en tenen, però sovint visiten el santuari tot passejant per l'entorn".

Perarnau va indicar que la visita també pretén reivindicar la figura de mossèn Ramon Barniol. D'altra banda, l'àrea de Turisme també està treballant per crear un itinerari fixe entorn del santuari per conèixer l'espai quan no es porti a terme la ruta guiada a través d'imatges i codis QR. Totes les visites guiades organitzades comptaran amb aforament limitat i caldrà inscriure's per participar-hi. Es tracta d'un format adoptat durant la pandèmia que ha permès millorar-ne la qualitat i evitar visites massives que impedeixen gaudir de les explicacions dels guies.

[h3]Homnatge a Dolors Santandreu[/h3]
L'Ajuntament de Berga treballa per retre homenatge a la historiadora berguedana, Dolors Santandreu, que va morir el passat mes de desembre, i que va contribuir a divulgar i compartir el seu coneixement sobre la història, les festes i tradicions berguedanes. El consistori, juntament amb la família de Santandreu i la revista l'Erol, editaran la seva tesi doctoral titulada "La Vila de Berga a l'edat mitjana. La família dels Berga" que la historiadora va fer sobre la ciutat i que explica com era la vila a la baixa edat mitjana i qui era aquesta família de la petita noblesa rural catalana que va senyorejar la vila del mateix nom entre els segles XII i XIII.

[h3]Campanya de donacions i adquisicions[/h3]
El Museu Comarcal compta amb un programa de donacions i adquisicions de peces i objectes de famílies berguedanes perquè formin part del patrimoni de la ciutat. Des de l'equipament cultural es fa una crida a fer donacions a totes aquelles persones interessades. A banda, hi ha la intenció de tornar a mostrar a la ciutadania la sala de la Reserva del museu, que és l'espai on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. Aquest espai es va mostrar al públic a través d'una visita guiada dinamitzada per la historiadora, Dolors Santandreu, l'agost de 2018.