Els Gegants de La Patum actualitzen els seus vestits després de 33 anys de continuïtat

Jordi Rafart és el responsable de les noves peces, de les quals n'ha destacat la concepció conjunta i el disseny minuciós des dels 360º

Aquest és l'aspecte dels nous vestits dels Gegants de La Patum
Aquest és l'aspecte dels nous vestits dels Gegants de La Patum | Lídia López
25 de maig del 2024
Actualitzat el 28 de maig a les 9:28h

"És el projecte de la meva vida". Així de sincer s'ha expressat Jordi Rafart, el dissenyador berguedà que s'ha encarregat de la confecció dels nous vestits dels Gegants de La Patum i que s'han presentat aquest migdia al Claustre del Convent de Sant Francesc. Després de 33 anys de continuïtat en la roba de les dues parelles -es van actualitzar el 2009 sense gaires canvis-, Rafart ha ideat "un projecte que estima la tradició, però fa un petó a la modernitat". Així, entre els canvis més destacats hi ha la incorporació del color blau, el fil conductor entre els quatre Gegants i l'aposta per un disseny minuciós en els 360º de les peces.

L'expectació pels nous vestits era màxima. Tanta que, una bona estona abans d'iniciar-se l'acte, ja hi havia gent esperant per accedir a l'espai de la presentació. La primera intervenció ha estat de l'historiador Albert Rumbo, qui ha celebrat que, "per primer cop en 100 anys, els vestits es tornen a fer a Berga", apuntant doncs que "com a ciutat, ens hem de sentir orgullosos". L'historiador ha recordat que el model dels vestits dels Gegants va quedar fixat el 1927, si bé des d'aleshores s'han vist modificacions en les diferents peces que s'han creat. Aquests canvis, segons l'alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, són benvinguts, pel fet que ha assenyalat que "La Patum és tradició, però també és evolució". "El Jordi obre el camí a entendre que els Gegants són els que són i sempre farem La Patum amb ells, però no hem d'estar tancats i no ens ha de fer por que canviïn de colors, estructura o vestit, perquè La Patum és una festa viva, oberta i canviant", ha remarcat Rumbo.

Al seu torn, el dissenyador ha emfatitzat que les quatre peces formen part d'una "totalitat que s'entén amb una concepció comuna dels Gegants", insistint en el fet que s'ha buscat un punt d'unió entre les dues parelles i també els quatre vestits: "Cada Gegant lliga amb un altre i comparteixen el mateix fil conductor". Brodats, passamaneria, joies, teixits i textures diferents es poden gaudir en cada una de les peces que conformen els vestits, fent realitat uns conjunts detallats i de qualitat des de qualsevol punt de vista. I és que, tal com ha assenyalat Rafart, "ja sabem com és La Patum i pocs cops veurem els Gegants frontalment, més aviat els trobarem d'un costat, de l'altre o per darrere", i el seu objectiu era "veure uns Gegants rics i sumptuosos, des de totes les bandes". Precisament, aquesta noblesa i mostra de poder es pot trobar en les recuperades tonalitats blaves, que segles enrere eren senyal de poder adquisitiu, pel fet que s'extreien directament del lapislàtzuli, una pedra preciosa i molt cara.

vestits gegants patum berga bergueda 2 lidialopez
La multitud assistent no s'ha volgut perdre cap detall dels nous vestits dels Gegants | Lídia López

En tot cas, l'exercici de creativitat havia de casar amb les necessitats i funcionalitat dels vestits. Per això, la relació entre el dissenyador i la Colla Gegantera ha estat fluida i constant. "Hem buscat que la part tècnica fos perfecta, així que ningú podrà dir que estan mal fets", ha assegurat Rafart, que ha recalcat que "ha estat una tasca adaptar els vestits perquè siguin macos i agradables a la vista, però també funcionals". Per part del Geganters, el cap de colla, Daniel Massana, ha agraït la feina i dedicació de Jordi Rafart. Finalment, l'autor dels vestits ha volgut emfatitzar el record i homenatge als seus avis i a tota la gent gran de la ciutat, patumaires fins al moll de l'os i que són els responsables, generació rere generació, de mantenir el llegat i estima per la festa. És per això que el nom del projecte és, precisament, Els nostres avis

Més enllà dels vestits, el mateix acte de presentació ha estat també un fet històric, ja que els altres cops que hi ha hagut un canvi de vestuari aquest s'ha vist directament a la plaça, durant el Corpus. "S'ha presentat diferent perquè, ja d'entrada, el projecte neix diferent", ha declarat l'alcalde, que ha recordat que "abans sempre es feia per encàrrec i ara ha sorgit d'un concurs públic". En paral·lel, el batlle també ha apuntat que s'ha impulsat l'acte "per poder explicar la concepció d'aquests vestits, que són quatre obres d'art".

Els Gegants es podran visitar, juntament l'exposició 100 anys d'història a través de la mirada dels Gegants, amb el recull dels vestits i altres peces de la comparsa entre els anys 1927 i 2023 al Convent de Sant Francesc, durant el cap de setmana. Posteriorment, els Gegants es desplaçaran als baixos de l'Ajuntament, com habitualment, a l'espera de l'inici de La Patum. Per la seva banda, la mostra serà visitable els caps de setmana i festius, entre les 11.00 i les 14.00 hores, i de 17.00 a 20.00 hores.

Arxivat a