«Gósol ha despertat molt interès al llarg del temps»

L'Àmbit de Recerques del Berguedà i l'Ajuntament de Gósol han editat un llibre amb textos publicats entre els anys 1883 i 1950 que parlen de la realitat i evolució del poble

03 d'abril de 2024
Actualitzat: 23 de maig, 19:20h
Fotografia antiga d'un ball de festa major a Gósol
Fotografia antiga d'un ball de festa major a Gósol | Arxiu Luigi

L'Àmbit de Recerques del Berguedà i l'Ajuntament de Gósol han editat Gósol, mirades, una recopilació de textos de diferents autors publicats entre els anys 1883 i 1950 que mostren, des de diferents punts de vista, la realitat i evolució del municipi berguedà al llarg d'aquestes set dècades. Segons explica a NacióBerguedà la directora de l'Àmbit i historiadora, Rosa Serra, la publicació es va començar a gestar en coincidència amb el 30è aniversari de la publicació de les memòries de Maria Mercè Valls, una mestra que va estar destinada a Gósol l'any 1930. Es va titular Memòries de Gósol. Així, en comprovar que "l'estima cap a Gósol és compartida amb altres persones que n'han escrit al llarg dels anys, ens va semblar oportú repescar diferents relats i textos publicats en mitjans i llibres que parlessin de Gósol". 

És d'aquesta varietat d'autories que sorgeix precisament el concepte de mirades que porta el llibre al títol. I és que, tal com explica Serra, la col·lecció de publicacions és molt extensa: "La llista es va anar fent gran a mesura que buscàvem; Gósol ha despertat molt interès al llarg del temps". D'aquesta manera, el llibre, que té 230 pàgines, consta de 33 textos agrupats en cinc categories en funció del motiu pel qual la persona que l'ha escrit visitava Gósol o d'allò que hi va trobar i descriu. Es tracta de: Excursions i excursionistesFondes, estiuejants i visitantsMuntanyes oblidadesCançons, festes i costums; i Gent de Gósol

Els relats transcrits s'acompanyen d'una breu descripció de l'autor i la portada del llibre o capçalera del mitjà on es van publicar, per tal de "posar en valor la importància del mitjà com a eina que fa possible que la gent llegeixi el relat". En aquest sentit, la directora destaca l'oportunitat per comprovar, a la vegada, l'evolució tipogràfica i grafismes dels suports que van editar els textos. Així mateix, la publicació consta d'altres elements que la il·lustren, com fotografies, mapes i dibuixos que "transporten visualment a l'època dels relats", en una mena de viatge en el temps a través de les imatges i les paraules. Segons Serra, es poden observar des d'excursionistes ben vestits a carrers i gent del poble, el Pedraforca, i les fotografies d'un famós pianista que va arribar al poble amb el seu piano desmuntat i hi va estar assajant a Gósol.

Inauguració de l'Escola de Gósol, l'any 1960

Inauguració de l'Escola de Gósol, l'any 1960

També s'han inclòs les portades dels llibres de Fernande Olivier, companya i musa de Pablo Picasso (els seus drets de reproducció són massa cars), la qual el llibre vol destacar més enllà d'això, mostrant-la com "una dona intel·ligent, cosmopolita i que també es va enamorar de Gósol".

La cloenda del llibre és un relat del 1950 escrit per Pere Miret, un doctor que va ser destinat a Gósol en el seu primer lloc de treball i que detalla "la seva sorpresa per fer de metge en un poble completament isolat". El text posa de manifest, tal com exposa la historiadora, "la seva mirada de noi jove barceloní, una mica crític", si bé "acaba reconeixent que va aprendre molt de Gósol, i encara més de la seva gent". "Ens va semblar un bon final pel llibre", declara Serra. 

Tot plegat, des de l'Àmbit de Recerques del Berguedà agraeixen el suport del consistori i la col·laboració de "molta gent de Gósol que ens ha deixat fotografies precioses": "Sense la seva aportació hauria estat molt difícil fer el llibre". Del llibre se n'han editat 400 exemplars que es posaran a la venda al preu de 35 euros. Es distribuiran a les llibreries del Berguedà i, en funció de les vendes, es farà arribar a la llibreria de Navàs, la Parcir de Manresa, i l'Altaïr i La Central de Barcelona.

Arxivat a