Joan Farguell: «A vegades has de saber dir prou, i el 4 de 8 el farem un altre dia»

El cap de colla explica que al final de la diada ja hi havia "desgast" físic, tot i que no moral | Farguell explica el sobrenom que els castellers donen a al plaça Viladomat

Publicat el 24 d’octubre de 2016 a les 18:20
Actualitzat el 24 d’octubre de 2016 a les 20:26
La diada castellera d'aquest dissabte a Berga no va anar malament, tot i que podria haver anat millor. Amb aquestes mateixes paraules ho ha afirmat a NacióBerguedà el cap de colla dels Castellers de Berga, Joan Farguell, després d'haver paït una actuació de “desgast” i intensa activitat per part dels de la camisa blau marí

La diada, ha especificat Farguell, ve tenir el punt negre de no poder descarregar el 4 de 8, el castell límit que encara no s'ha completat mai, però que els de Berga tenen clar que, més tard que d'hora, es farà. Per contra, es va tornar a descarregar el 2 de 7, un castell que va compensar, segons ha explicat, ja que és una construcció considerada de vuit pisos. 

“És el que tenen els castells de màxims, que quan hi ha alguna cosa que no funciona, millor anar enrere”, ha indicat. En aquest sentit, ha explicat que el principal problema de la colla cada vegada que es va intentar el 4 de 8 van ser les alineacions, tant a la pinya com al tronc. Amb l'alçada i el pes, el castell hagués fet llenya. 

Això, ha explicat Farguell, sumat al desgast de la diada, en què els de Berga van provar sis castells, va comportar que cada intent anés una mica pitjor. “El tercer 4 de 8 no sé com no va caure”, ha indicat. No obstant això, també ha volgut deixar molt clar que “a vegades s'ha de saber dir prou” i s'ha mostrat convençut que aquest castell es farà un altre dia: “Ens hem quedat amb els errors i intentarem millorar-ho”. 
 

El 5 de 7 dels Castellers de Berga Foto: Aida Morales.


A una diada del final de temporada

Segons ha indicat, ara només queda una diada per finalitzar la temporada. Això fa que el 4 de 8 quedi en dubte, ja que, a Súria, potser no hi haurà prou suport ciutadà i de base castellera per provar-lo. 

“Normalment aquestes coses s'han de fer quan tens més efectius, i en aquest cas, és quan ets a casa o al concurs, ja que necessites força gent a sota”, ha destacat. Pel que fa a la resposta de Berga, considera que ha estat “molt positiva”, ja que diversa gent va acostar-se a ajudar, però també hi va haver públic durant tota l'actuació: “És un gran pas perquè ara veiem que la gent es comença a interessar pels castells”. 

La plaça del Talismà

Des de fa un temps, la plaça Viladomat és, per als Castellers de Berga, la plaça del Talismà. Si més no, així l'anomenen entre els membres de la colla, a causa de les bones sensacions que sempre hi ha hagut en les actuacions. En aquest sentit, ha remarcat Farguell, mai han caigut en aquesta plaça, i encara que la darrera diada no va ser la més positiva, sí que se'n van treure moltes coses bones.