Pedrals també ha subratllat que "Forner és un dels darrers i millors exemples de doble vocació literària i eclesiàstica, a partir de l'estela de Jacint Verdaguer".

L'entrega del guardó d'honor a Climent Forner. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
Xavier Pedrals ha incidit en el fet que "Forner unifica la reivindicació nacional, la llengua i la religiositat en una mateixa lluita, una lluita que ha aconseguit mantenir amb un esforç notable, fins i tot heroic, la flama de la llengua, la literatura i l'esperança" i ha dit que "Climent Forner ha obert un camí de cultura comarcal, que cal continuar i eixamplar; des del consell comarcal es vol que aquest sigui una eina eficaç per aconseguir-ho". L'Arxiu Comarcal de Berga acollirà a partir de Sant Jordi una extensa exposició sobre mossèn Climent Forner.
Quan se li ha entregat el guardó, Climent Forner, que va néixer a Manresa el 1927, ha posat en valor les seves arrels familiars berguedanes i els gairebé 30 anys viscuts com a rector de Viver i Serrateix. "Sóc com un deix d'aquesta serralada, on hi tinc les meves arrels, a les quals he sigut sempre fidel i ho seré fins a la mort, arrels humanes, cristianes, culturals, catalanes, europees i universals", ha relatat. Climent Forner ha recitat el seu poema "Ara com mai aguantarem el Pi" dedicat al Pi de les Tres Branques.

Mossèn Climent Forner durant el seu discurs d'agraïment. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
En aquest cas, el jurat ha valorat sobretot la formació teatral que es fa amb nens i nenes, creant una pedrera berguedana cada vegada més gran i que es complementa perfectament amb les associacions i agrupacions teatrals del Berguedà.

Ariadna Fígols i Ivan Otaola, impulsors de la Closca. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
Safont marxa en breu un mes a Los Angeles per fer una residència artística i passarà per Nova York on també hi pintarà murals.
"Ens trobem davant la segona edició d'uns premis culturals, que vistes les disset propostes d'interès que hem rebut, de ben segur tindran un llarg recorregut. Són uns premis innovadors que volen relligar passat, present i futur, a la vegada que ens permeten la descoberta d'excel·lents elements patrimonials de la nostra comarca: la primera edició vam fer-la al monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i avui som en aquest magnífic escenari, a Santa Maria de Serrateix", ha remarcat Lara.

L'espectacle itinerant de Tràfec Teatre ha recorregut diferents estances del monestir. Foto: Ivan Genescà
Lara ha felicitat a premiats i participants, i ha destacat el treball dels tècnics del consell comarcal, de la consellera de Cultura, Anna Maria Serra. "Avui escenifiquem la voluntat del consell comarcal per una àrea de Cultura i una política cultural tan necessària en els temps difícils en què vivim", ha finalitzat.
També han intervingut durant l'acte el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Serarols, i la presidenta del Patronat d'Amics de Serrateix, Meritxell Torrentó.
L'espectacle de Tràfec Teatre va acabar amb les actrius petonejant el públic i els premiats, amb els llavis pintats d'un color vermell vibrant. Abans, els efectes de llum i so havien estat protagonistes, rememorant els antics pergamins que escrivien els monjos i amb el so elèctric d'una guitarra.

Anna Maria Serra ha entregat el premi a Nil Safont. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Tràfec Teatre ha conduït l'entrega de premis. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

La consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra, mossèn Climent Forner i el president Josep Lara durant l'acte. Foto: Pilar Màrquez Ambròs

Un dels moments de l'entrega de premis amb Tràfec Teatre. Foto: Pilar Màrquez Ambròs