El Lleó de Gironella bufa la primera espelma

La colla que li dona vida, encapçalada per Toni Ortega, ha treballat al llarg d'aquest any per divulgar la nova figura i fer-la indispensable en l'imaginari de la vila

Lleó de Gironella, Gironella, Berguedà
Lleó de Gironella, Gironella, Berguedà | Associació Tres Pinyes Gironella
12 d'agost de 2024, 08:00
Actualitzat: 8:57h

El Lleó de Gironella celebra durant la Festa Major d'enguany a la vila el seu primer aniversari. En aquests 365 dies, la nova figura protocol·lària de la Perla del Llobregat ha acompanyat els Gegants en la majoria de les celebracions assenyalades i culturals del poble, fent-se lloc en l'imaginari del conjunt de veïns i veïnes. De fet, fer reconegut i estimat el Lleó és la principal missió de la colla de 10 persones que li dona vida i el fa ballar.

El cap de la Colla del Lleó és Toni Ortega, qui juntament amb la seva companya Queralt Cardona, es va implicar en la creació de tot l'imaginari que havia de tenir la figura que s'estava fent al taller de Pau Reig, a Solsona. Aquest encàrrec va sorgir de la relació que uneix Cardona amb el regidor de Cultura de Gironella, Lluís Vall, per la seva llarga trajectòria implicada en l'Esbart Sant Jordi. "Quan el Lluís ens va explicar que l'Ajuntament estava treballant en la creació d'una nova peça d'imatgeria per Gironella, i més concretament un lleó, ens va cridar molt l'atenció i ens vam voler implicar de seguida", detalla Ortega, qui exposa que abans de la gran estrena per les festes de Sant Roc del 2023, hi va haver set mesos de dedicació.

"La Queralt va crear el Ball del Lleó amb la música que es va demanar al Robert Agustina. A més, també es va ocupar d'escollir el vestuari", comparteix el cap de colla, que es va centrar a trobar les persones motivades per tirar endavant el Lleó. "No és tan fàcil com pot semblar trobar un grup de persones que s'avingui i vagin a l'una per tirar endavant una figura de protocol", apunta Ortega, que indica que la cerca ha resultat en una colla d'amics que els agradava la idea i que "hem treballat molt i tots plegats perquè es fes realitat la Colla del Lleó". També és ressenyable el fet que, més enllà de Cardona, la resta de persones que constitueixen el grup s'estrenen en el món de la cultura popular i la imatgeria protocol·lària

Com en totes les grans iniciatives, l'arrencada no va ser fàcil. De fet, malgrat que la presentació del Lleó ara farà un any va ser tot un èxit, el cert és que la colla no va poder assajar amb la figura fins 15 dies abans de la cita, que és quan va quedar llesta i va arribar a Gironella. "Assajàvem amb quatre fustes simulant l'espai de dins el Lleó per practicar el ball", confessa Ortega, tot i recordar amb il·lusió i emoció aquell 15 d'agost de 2023. Al llarg d'aquest any, la Colla del Lleó ha fet mans i mànigues perquè "el poble s'estimi aquesta nova imatge", i abraçant en aquesta missió "des dels més petits fins als més grans". "Volem que el conjunt de la vila prengui el Lleó com una icona de força i majestuositat; que l'imaginin com a representant del poble", ha refermat.

Aquesta tasca és la central de la colla i fonament en el qual enfoca el futur el grup, a banda de treballar per executar balls cada cop més lluïts i gaudits. "L'objectiu principal és que la gent de Gironella no entengui una festa cultural del poble sense el seu Lleó", posa de manifest Ortega, que assegura que a través de la nova Agrupació Cultural Tres Pinyes Gironella també esperen poder popularitzar i donar a conèxer el Ball del Lleó, mitjançant la iniciativa de divulgació de danses populars anomenada Girondansa que arrencarà el mes vinent. "Volem que la gent conegui el Ball del Lleó com a Berga tothom sap quin és el Ball de l'Àliga", assenyala.

Tornant al futur immediat, el Lleó de Gironella creu que els actes de la Festa Major acabaran de "realçar la figura del Lleó", cloent un primer any molt profitós per la colla. Entre totes les propostes, Toni Ortega mira amb especial il·lusió L'Esclatada, la nova activitat per a celebrar l'arrencada de les Festes de Sant Roc i que han treballat conjuntament el consistori i la nova associació d'entitats. "Per mi, L'Esclatada serà la unió definitiva entra les propostes de celebració més actuals i la tradició cultural", detalla el cap de colla, que afirma que "veure els Gegants i el Lleó ballant al ritme de les cançons del panorama català actual pot fer molt goig". En paral·lel, Orega veu en aquest escenari l'ocasió per vincular els joves a la cultura popular: "Serà una bona manera d'apropar els dos mons i atraure el col·lectiu que està més allunyat de la cultura popular".