10 narradors presenten les seves novetats editorials a Berga

Els escriptors de la Catalunya Central s'uneixen per fer quatre presentacions conjuntes

Publicat el 18 d’abril de 2015 a les 16:55
Actualitzat el 18 d’abril de 2015 a les 18:24

Primera taula rodona de narradors de la Catalunya Central Foto: Aida Morales


A menys d'una setmana per Sant Jordi, els narradors de la Catalunya Central han tornat a impulsar una acció conjunta per donar a conèixer la literatura que es realitza al Berguedà, el Bages, l'Anoia, Solsona i Osona. Es tracta de tot un seguit de presentacions a Manresa, Vic, Berga i Igualada dedicades a promocionar les seves novetats editorials, però també a fomentar la lectura i l'espai de treball conjunt entorn del món editorial. 

“Volem que sigui un espai dedicat als lletraferits”, ha explicat en la presentació de Berga d'aquest divendres la directora dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco. Amb aquest nou punt d'encontre de les sis comarques, ha remarcat, es busca donar impuls a una demarcació “novella” i crear sinergies entre escriptors, editorials i llibreters, entre altres. Una tasca, ha prosseguit l'alcalde de Berga i delegat territorial,  Juli Gendrau, que ja s'està portant a terme en altres àmbits, però que s'ha d'acabar de “relligar” en el món de la cultura. 

 

El jove escriptor bagenc Carles Morell Foto: Aida Morales

En un acte presentat per l'editor berguedà Jaume Huch, 10 narradors dels 18 que participen en la iniciativa han exposat, de la manera que han desitjat i en dues taules rodones, els seus treballs. Montserrat Vilarmau, ha presentat Mentre el país es despertava; Montserrat Altarriba, Amb sabates de pluja; Pep Garcia, ha exposat Perduts; Marila Pons, La mirada enrere; Carles Morell, Els vapors que maten; Imma Cortina ha presentat Només ho saben les muntanyes; Jordi Cussà, Formentera Lady; Maria Dolors Guàrdia, ha exposat La vescomptesa de Cardona; Sonia Moya, Plutó, i Víctor Sunyol, Birnam

Segons ha afirmat Huch en nom de tots els narradors, aquestes exposicions són una manera de “sumar esforços”, en una feina que, moltes vegades, esdevé difícil o poc reconeguda. En aquest sentit, ha relatat que aquest treball conjunt ja va començar el 2012 quan es va publicar De tot cor, un llibre amb 32 narracions d'autors diferents, o el 2014 amb la publicació de Tot és possible, on hi van participar 43 narradors. 

Per a Huch, aquestes col·laboracions ajuden a posar en valor l'eforç de tots aquests narradors, però apunta que això no es vol deixar aquí. De fet, ja ha anunciat que l'objectiu és començar a pensar en un tercer volum però, més enllà d'aquí, organitzar debats, col·loquis, presentacions o xerrades conjuntes. 
 

Jaume Huch, Maria Àngels Blasco i Juli Gendrau Foto: Aida Morales