
Peta un petard de la Guita Grossa Foto: Aida Morales
“No necessàriament hem rebut més diners pel fet de ser declarada Patrimoni de la Humanitat”, ha afirmat a NacióBerguedà, i ha precisat que, si hi ha hagut un millor finançament en els darrers tres anys, això ha estat mèrit de l'alcalde de la ciutat, Juli Gendrau: “És una cosa dels polítics i del moment. L'alcalde ha fet una gran feina de base que ara ha ressorgit i, des de fa tres anys, el finançament és més bo”. En aquest sentit, Guiu ha remarcat que aquest esforç de Gendrau “no ha estat gratuït”, sinó que s'ha aconseguit després d'anys de treballar.
El regidor Patum tampoc no ha estat d'acord amb les opinions de part del teixit associatiu berguedà, que reclama de forma persistent -tot i que amb la boca petita- una promoció més àmplia de la festa d'acord amb la seva consideració per part de la UNESCO. Segons ell, “s'ha estat a l'altura”, ja que s'han aconseguit “coses que fa nou anys semblaven impossibles”, però ha reconegut que les crítiques són positives perquè significa que la gent és optimista i encara vol més.
“Si hi ha gent que encara creu que podem fer més, doncs perfecte, des de l'Ajuntament això et dóna uns ànims fantàstics”, ha declarat, “que ens diguin com i ho farem”. En aquest sentit, també ha volgut reconèixer la gran tasca que està fent la marca Patum per acabar de posicionar la festa, una cosa que “et fa adonar que anem en la bona direcció”.
Encarant el desè aniversari
Guiu, que ha fet aquestes declaracions durant la setmana del novè aniversari del reconeixement per part de la UNESCO, ha indicat que l'any que ve, quan se celebri el desè, s'haurà d'anar molt més enllà. Segons ell, l'any que ve serà un moment “molt important” tant per la festa, com pel país, i això implicarà més esforç.
A més, ha recordat que serà l'any previ a la Coronació de la Mare de Déu de Queralt i, per tant, hi haurà moltes coses per celebrar. Malgrat tot, ha reconegut que encara no s'ha preparat res perquè la prioritat és acabar les celebracions d'aquest novè aniversari.