Bagà és la vila triada per acollir l'exposició «100 anys de restauració monumental»

La Diputació de Barcelona commemora els seus Serveis de Patrimoni Arquitectònic creats amb la Mancomunitat

Publicat el 16 de juny de 2015 a les 16:41
Actualitzat el 16 de juny de 2015 a les 17:57

Restauració de l'església de Bagà


El Berguedà és una de les comarques on el Servei de Patrimoni Arquitectònic local de la Diputació de Barcelona ha fet més feina. Concretament, ha tingut especial cura en alguns dels seus monuments, com ara l'església de Sant Quirze de Pedret, a Berga; Sant Vicenç de Rus, a Castellar de n'Hug; Sant Llorenç prop Bagà, a Guardiola de Berguedà; Sant Pere de Madrona, a Berga; o als ponts de Pedret, el petit de la Pobla de Lillet o d'Orniu. 

Per aquest motiu, i donat el fet que Bagà, a més, va ser una de les poblacions que va passar les obres de restauració de la coberta i campanar de l'església de Sant Esteve entre 2010 i el 2015, i va patir la intervenció i estudis del centre històric medieval, la Diputació ha decidit que sigui la vila que aculli l'exposició '100 anys de restauració monumental', cedida per aquest servei de l'ens supracomarcal. Aquesta exposició, segons han informat, estarà situada al Palau dels Pinós, envoltada de frescos i pintures murals, i es podrà visitar fins el 28 de juny. De fet, aquest mateix divendres 19 de juny l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso; juntament amb el cap de servei de patrimoni de la Diputació, Joan Carles Closa, la inauguraran. 

Els horaris de visita seran dissabtes de 10 a 13 hores i de 17 a 19, i diumenges i festius durant el matí i fins les 14 hores. Entre setmana, s'haurà de fer reserva prèvia. 

Un servei històric

Els inicis del Servei de Patrimoni es remunten al 1914 quan, recent constituïda la Mancomunitat de Catalunya presidida per Enric Prat de la Riba, es va crear el Servei de Catalogació i Conservació de Monuments. Aquest, segons han precisat, va ser el primer organisme de l'administració pública espanyola dedicat a la salvaguarda, conservació i restauració del patrimoni monumental. 

A partir de 1986, però, i a causa del traspàs de les competències a la Generalitat de Catalunya, la denominació d'aquest òrgan va passar a ser Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, com s'anomena actualment, centrat en conèixer el patrimoni i vetllar per la seva catalogació, protecció i conservació.
 

Restauració de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà