
Autoritats abocant l'arròs a la gran paella Foto: Aida Morales
Com cada any, més de 2.000 persones s'han aplegat a la plaça Porxada de Bagà per participar d'una de les festes més antigues de la vila, una celebració històrica que commemora l'àpat dels pobres i la implicació dels baganesos per aquesta causa. Una festa, que recorda els orígens de la vila i que, segons l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, “ja funciona com un rellotge suís”. De fet, la Festa de l'Arròs és una de les més sentides pels baganesos, sense els quals no seria possible la confecció de la gran paella, ni tampoc l'ambient que l'acompanya.
A grans trets, es tracta d'una celebració de base tradicional, amb un públic majoritàriament local i amb poques novetats, tot i que aquest any l'alcalde ha volgut aprofitar l'assistència dels diputats del PSC al Parlament de Catalunya Maurici Lucena i Cristòfol Gimeno per traslladar-los l'esforç que està realitzant la vila per mantenir el seu patrimoni. En concret, Viso ha reclamat major implicació de les institucions en la recuperació del Palau de Pinós. Segons ha explicat, tant el Ministerio de Fomento com la Generalitat de Catalunya no han fet arribar aquest any l'1% cultural al qual s'havien compromès: “Vull reivindicar l'abandó de les institucions, totes, amb la recuperació d'un Bé Cultural d'Interès Nacional”.
Segons l'alcalde de Bagà, l'Ajuntament ha fet la feina que li corresponia per tenir enllestits i validats els projectes executius de les millores, però el finançament no ha arribar i, finalment, no s'han pogut tiurar endavant les obres. Concretament, ha explicat, s'havia de recuperar la capella de Palau, posar un ascensor per garantir la mobilitat i millorar la connexió de les escales amb la plaça de l'Especier. “Jo no dic que l'Ajuntament no hagi d'aportar la part que li correspongui”, ha manifestat el batlle, “però no és just que els municipis ens fotem un fart de picar pedra i que es prenguin decisions d'aquesta mana”.

I és que, després d'hores de preparació, la gran paella d'arròs ha estat llesta quan ja passaven dos quarts de dues. En aquest moment, i després que les autoritats aboquessin l'arròs a la paella, centenars de persones han fet cua per servir-se l'àpat, que han menjat buscant els racons de sol, enmig de l'intens fred que ha colpit el Berguedà aquesta setmana.
Seixanta anys fent arròs
Manuel Nieto és la persona que fa més temps que elabora l'Arròs de Bagà. Concretament, són seixanta, els anys que fa que el betlla. Un arròs que significa “tota una vida” per a ell, segons ha explicat, i del qual el màxim component és “la paciència”.
“Es necessita tenir voluntat, eh?”, ha avisat sobre la confecció de la gran paella. Segons ha explicat, dissabte al vespre ja van començar a treballar en aquest gran paella de la qual en surten 2.500 racions i que, com a component especial, té “una lliura i mitja de punts suspensius”, ha bromejat. Nieto ha manifestat la seva voluntat que els més joves s'engresquin i s'impliquin en l'arròs, ja que és una tradició que s'ha de continuar i, per això, es necessiten mans noves.
En aquest sentit, l'alcalde de Bagà ha recordat que, des de fa anys, les persones que han elaborat l'arròs sempre han sigut homes, de manera que estaria bé que, a partir d'ara, hi hagués també alguna dona.

Esbart Cadí a la Festa de l'Arròs de Bagà Foto: Aida Morales