La inauguració de l'exposició ha reunit gairebé tots caps de colla, amb l'excepció de Jennifer Prat de la comparsa dels Àngels, que n'ha excusat la presència per motius professionals. Els caps de comparsa s'han fet una fotografia amb la família Deseuras per cloure una inauguració emotiva i plena de petits detalls que l'han fet sobresortir: poesia, cançons i records que han girat al voltant de les fotografies d'un home que va néixer al Solsonès, però va convertir-se en un destacat cronista gràfic de la història de Berga.
Deseuras va deixar un llegat de més de 150.000 fotografies a l'Arxiu Comarcal. L'exposició, que romandrà oberta fins el 18 de juny, en mostra de dedicades a la festa berguedana per excel·lència.

La mostra acull una trentena de fotografies de Deseuras. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
L'arxiver Xavier Pedrals n'ha destacat la proximitat amb què fotografiava la Patum, de manera que a través de qualsevol de les seves imatges sembla que "fos un més de la colla". Pedrals ha recordat que les imatges de Deseuras ajuden a entendre com era la vida a la Berga del segle passat, des d'un gran ventall de situacions: des dels actes polítics "on era un simple espectador", als esdeveniments privats, com ara casaments o batejos, en què "aconseguia ser un més de la família", un fet que queda reflectit en la seva obra. "Josep Deseuras complementa la 'Crònica Menuda' de mossèn Armengou i posa imatges a la vida dels berguedans", des d'un sentit "comunitari i ciutadà", ha dit Pedrals.
A l'Arxiu Comarcal també s'hi poden veure antics exemplars del llibre dels Administradors de la Patum, que va recuperar-se fa 25 anys i que administradors i caps de colla signen cada any durant el ple de l'Ascensió, comprometent-se a fer possible la Patum un Corpus més. El primer d'aquests llibres històrics data de 1619.

Jaume Casadesús, cap de colla dels Turcs i Cavallets, en recollir els obsequis que li entregava l'Arxiu Comarcal. Foto: Pilar Màrquez Ambròs
Versió de Cussà de la cançó dels Plens
Un gruix important de la inauguració ha estat protagonitzada per la poesia. S'han recitat poemes d'autors diversos dedicats a les comparses i a la festa, com la dels Nans Nous de Josep Ferrer o La Plaça de Jordi Cussà. També s'ha estrenat una nova versió de la cançó dels Plens. Es tracta d'una versió de l'escriptor Jordi Cussà. Han sortit a cantar-la davant dels assistents a l'acte el mateix Cussà, Montserrat Soler, Jaume Huch, Joan Sales, Jordi Puntas i Octavi Puntas.
Jordi Cussà ha recordat el canvi que fa Berga quan s'acosta Patum i ha elogiat "els comparsaires" que fan "el miracle de ressuscitar les figures". Els ha fet també el prec d'obrir cada vegada més les portes a les dones dins la festa.
La regidora de Patum, Mònica Garcia, ha posat en relleu la importància del llegat de Deseuras. "Va ser una figura no només important pel poble sinó pel país", ha dit Garcia. La regidora ha elogiat el paper dels fotògrafs alhora "de deixar plasmat com són les festes i les tradicions, perquè només podrem veure els canvis si en deixem constància". La consellera comarcal de Cultura, Anna Maria Serra, també ha intervingut per elogiar la iniciativa que suposa aquesta exposició.

Jaume Huch, Montserrat Soler, Octavi Puntas, Jordi Puntas, Joan Sales i Jordi Cussà en cantar la nova versió dels Plens. Foto: Pilar Màrquez Ambròs