El FeMAP fa aflorar al Berguedà el seu caràcter més social i inclusiu

El festival programa set concerts a Berga, Bagà, Avià i Guardiola de Berguedà, municipis que formen part de la sisena edició del certamen

Publicat el 20 de juny de 2016 a les 18:30
El Festival de Música Antiga dels Pirineus, el FeMAP, ja torna a tenir l'engranatge actiu. Després dels bons resultats de l'any passat, unes 4.000 persones en el conjunt del festival, enguany s'ha volgut donar un pas més i, en paral·lel a aquesta edició que es consolida com un referent a nivell europeu en música antiga, s'ha volgut impulsar la seva vessant més social. 

Per això, i continuant la prova pilot de l'any passat, aquest any es portarà a terme el que s'anomena el FeMAP Social, és a dir, un programa d'intervenció socioeducativa que pretén apropar la música a aquelles persones que tenen més dificultats. En total, es faran 15 concerts a domicili a diferents col·lectius en risc d'exclusió social, dels quals tres tindran lloc al Berguedà. Seran el 8 de juliol a la Residència Sant Bernabé de Berga, al Taller Coloma d'Avià i a la Fundació Salarich Calderer de Bagà. 

A més, de manera complementària també es faran tallers preparatoris amb col·lectius que tenen la possibilitat de desplaçar-se als llocs on es realitzaran els concerts, però que necessiten preparació inclusiva. Els tallers aniran a càrrec de músics o de professors, i seran el 3 de juliol amb l'Associació Pro Discapacitats Psíquics i a la Residència Sant Bernabé, que assistiran al Concert Vivaldi Quatre Estacions; i amb la Fundació Salarich Calderer el 15 de juliol al concert de la Capella de Ministrers. 

Segons el director del FeMAP, Josep Maria Dutrén, aquesta és una manera d'ajudar a la integració, i fer possible que col·lectius que no acostumen a gaudir d'aquest art, ho puguin fer amb totes les garanties. A més, l'alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, i la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, membres del consell assessor del FeMAP Social, ho han considerat un "plus que interessa potenciar", així com una "molt bona aposta" ja que, tal com ha apuntat Lara, també treballador del Taller Coloma, és una molt bona eina. 
 

El director del FeMAP, Josep Maria Dutrén, i la regidora de Cultura de Berga, Mònica Garcia. Foto: Aida Morales.


Set concerts al Berguedà i dos al Solsonès

Amb 43 actuacions, que transcorreran arreu del Pirineu de Catalunya, Andorra i Catalunya Nord, el FeMAP esdevé el festival de música antiga de major magnitud de tot Europa. I en aquest, el Berguedà tornarà a ser una de les comarques protagonistes, acollint set concerts en quatre municipis del seu territori. Els municipis implicats són Berga, Bagà, Guardiola de Berguedà i Avià. A més, i com a novetat, s'inclouran dos concerts a Riner (Solsonès), comarca que torna a entrar dins del festival. 

Segons el director del FeMAP, és de destacar que ajuntaments de diversos colors polítics, com són el de Berga (CUP), Avià (independent), Bagà (PSC) o Guardiola de Berguedà (CiU) vulguin continuar l'aposta de treballar conjuntament en aquest festival. Un esdeveniment, ha continuat, que espera seguir sumant adeptes, atraient els amants de la música antiga, però també descobrint noves melodies i sensibilitats musicals als veïns dels pobles: "Volem gent de fora, però el que no farem serà un festival per a turistes". 

No obstant això, una de les novetats d'enguany serà apostar per la música, però també pel coneixement i la potenciació del patrimoni cultural. Per això, conjuntament amb els concerts, es proposen visites guiades a diversos elements arquitectònics, que seran gratuïts amb l'entrada al concert. Al Berguedà, per exemple, hi haurà una visita a la vila de Bagà i la ruta turística circular per Queralt sobre els càtars. En el cas del Solsonès, han explicat, una visita al Miracle. 

Qualitat musical a l'abast del territori

Un dels fets que més han remarcat els alcaldes i regidors dels municipis participants és la possibilitat de realitzar concerts d'alt nivell que, sense integrar en el FeMAP, serien impossibles.

"És una plataforma boníssima per poder contractar programació de molt alta qualitat i a un preu molt just", ha declarat Lara que, al seu torn, ha recordat que a Guardiola ja hi ha arrelada la tradició musical, arran dels més de 50 anys de les Nits Musicals. Amb el FeMAP, però, aquest esdeveniment ha pogut agafar encara més importància i, cada estiu, enguany coincidint amb la Festa Major, Guardiola s'omple de música clàssica i antiga, convertint-se en un referent a la comarca. 
 

La regidora de Cultura d'Avià, Elisenda Martí, i l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso Foto: Aida Morales.


Per a l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, el festival és la possibilitat de donar a municipis petits i mitjans l'oportunitat de gaudir de música antiga "de primera línia", una cosa que, segons ha dit, "difícilment seria una prioritat" en aquests pobles que, a banda, tenen molts més problemes. De la mateixa manera ho ha vist la regidora d'Avià, Elisenda Martí, que ha assegurat que "és molt complicat tenir concerts d'aquest nivell", i que poder-los acollir és un "plaer".

Com a únic municipi del Solsonès, l'alcalde de Riner, Joan Solà, ha donat les gràcies per acollir el seu poble per primera vegada, ja que el FeMAP "encaixa perfectament" amb la seva dinàmica i, per tant, espera que sigui una bona manera de donar-lo a conèixer.

Els concerts al Berguedà

El Berguedà es convertirà un any més en un marc incomparable per escoltar la música de diverses formacions de primer ordre. El primer municipi que acollirà un dels concerts serà Berga, amb el concert Vivaldi. Quatre Estacions el 3 de juliol al Teatre Municipal de Berga. 

A partir d'aquesta data, el 9 de juliol, l'església de Sant Joan de la capital del Berguedà acollirà un concert d'Inégal Consort, i el 15 de juliol a Bagà, a l'església de Sant Esteve, serà el torn de la Capella de Ministrers. Un dia després, el FeMAP tornarà a Berga, justament al Santuari de Queralt, un es viurà un dels concerts més espectaculars. Serà el torn del II Coro d'Arcadia i Maria Cristina Kiehr, un concert "de luxe", segons Dutrén, ja que compta amb una de les millors sopranos d'Europa.

El 17 de juliol la Companyia Musical tocarà una polifonia a l'església de Sant Martí d'Avià, mentre que el 22 de juliol, el Teatre Municipal de Berga acollirà Gli Incogniti, potser el concert "estrella" del FeMAP, amb la berguedana Alba Roca com a participant. Finalment, el 5 d'agost el monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà tancarà el cicle a la comarca, amb un espectacular concet de Música Reservata de Barcelona.

Pel que fa a Riner, el 10 de juliol i el 6 d'agost acollirà els concerts Amat Santacana i Eloi Fuguet, i el mateix concert que Guardiola de Beguedà, Música Reservata de Barcelona.
 
El festival

El FeMAP, Festival de Música Antiga dels Pirineus, se celebra des de l’any 2011, en què hi van participar 10 municipis. Des de llavors, s’han multiplicat pràcticament per tres les localitats que acullen aquesta proposta de música antiga d’alt nivell. En la sisena edició son 28 els municipis que formen part del FeMAP. Per primer any, s’afegeixen al FeMAP el municipis Salàs de Pallars, Vilaller, Vall de Boí, Riner, Llívia i Organyà.

Des del 1 de juliol i fins al 27 d’agost tindran lloc 43 concerts de formacions provinents de Catalunya, Galícia, Andalusia, Madrid, País Valencià, Euskadi, Itàlia i França. Entre elles hi haurà dues produccions pròpies: Vivaldi Quatre Estacions, a càrrec d’una orquestra creada a l’efecte i dirigida per Joan Espina, i el ja citat Les músiques del Baró de Maldà, a càrrec del Qvixote Quartet i l’actor Carles Canut, que s’estrenarà a Tremp el dia 7 a l’Espai Cultural la Lira.