
Concert de la Vella Dixieland Foto: Pere Gendrau
El Formatjazz de Borredà, que aquest any ha volgut celebrar el seu cinquè aniversari portant un dels grups pioners del jazz a Catalunya, La Vella Dixieland, ha batut tots els rècords d'assistència aquest dissabte al vespre. Més enllà de les 350 persones que s'havien apuntat a les darreres edicions, enguany s'ha aplegat més gent que mai en el petit municipi de l'Alt Berguedà. En total, uns 450 inscrits al tast de formatges, tot i que el concert ha superat de llarg aquesta xifra, arribant tranquil·lament als 600.
En aquest sentit, els organitzadors consideren que la crida del jazz ha tingut resposta, tot i que també la dels formatges, que aquest any s'acostaven una mica més a Catalunya, amb varietats provinents de Galícia, Astúries i Cantàbria. En concret, nou tipus de formatges diferents de vaca, ovella i cabra, que s'han pogut degustar maridats amb vi de Costers del Segre i cervesa artesana Quer, i acompanyats de raïm i xocolata.
Alguns d'ells, de sabor suau i pasta cremosa, destacaven per la presència de nous i avellanes a l'interior, mentre que altres sorprenien pel fumat amb fusta de bedoll. Els més forts arribaven cap al final, Dirivin. La Jarradilla, La Chivita i Picón Bejes-Tresviso, que es notaven madurats i humits, i que destacaven pel seu sabor intens, ple de matisos i amb tocs picants. Aquest últim, a més, està reconegut com un dels millors formatges espanyols.

Degustació de formatges al Formatjazz de Borredà Foto: Pere Gendrau
Aquest grup va oferir un repertori de Big Band que va anar més enllà del gènere estrictament dixie. Tant en clau instrumental com vocal. Gràcies a la veu de Marian Barahona, recordava la immensa Billie Holiday. Abans, sense vocalista, havien brodat el Mood Indigo de Duke Ellington. I també hi va haver temps per clàssics com Down by the riverside i When the saints go marchin' in.
Al Berguedà, el Formatjazz és un festival que es consolida i amplia les seves expectatives, que revalida l'èxit i la bona organització i que, una vegada més, demostra que la qualitat, la innovació, la gastronomia i la bona música, també són elements que funcionen a la comarca.

Concert de la Vella Dixieland a Borredà Foto: Pere Gendrau

La Vella Dixieland tocant a Borredà Foto: Pere Gendrau

Formatjazz Foto: Pere Gendrau

Moment en què es repartien els tasts de formatge Foto: Pere Gendrau