Els orígens de la Puríssima, la festivitat del 8 de desembre

La tradició es remunta al dogma catòlic que sosté que la Verge Maria no va ser concebuda "per pecat original" i, per tant, va néixer "pura"

Publicat el 08 de desembre de 2015 a les 18:09
Actualitzat el 08 de desembre de 2015 a les 18:12

La Immaculada Concepció de Maria, a la plaça Sant Jaume. Foto: Xavier Sanfeliu


El dia de la Immaculada està marcat en vermell en els calendaris com a festiu. Depèn de com escaigui l'any, la celebració d'aquesta diada pot generar, cop passa enguany, una tirallonga de dies festius que són ben rebuts pel turisme de neu i pels comerços, que aprofiten la situació per encetar el festival comercial nadalenc. La festa s'ha generalitzat i institucionalitzat, però quin és el seu origen?

La festivitat de la Immaculada cal buscar-la, com la majoria de dies festius assenyalats de la nostra societat, en una tradició catòlica que es remunta segles enrere. Des del segle XIV hi ha documentades a Catalunya i també a l'Estat espanyol nombroses confraries creades en honor a la Verge Maria, la Immaculada. Durant centúries, el catolicisme ha sostingut la creença que la mare de Jesús no va ser concebuda "per pecat original", i que, per tant, va nàixer "pura" o, si es vol en la seva variant més popular, "puríssima".

La Immaculada va ser festa de guardar en tot l'Imperi espanyol des de l'any 1644 després que nombrosos reis espanyols li professessin devoció i fins i tot duguessin la seva imatge en els seus penons militars. Aquesta tradició devota va reblar-se encara més quan el papa Climent XI va declarar l'any 1708 el dia de la Puríssima com una festa que abraçava tot el catolicisme.

Un segle més tard, el 1854, el papa Pius IX va anar un pas més enllà, i va declarar com a dogma la tesi que explica que la Verge Maria va ser concebuda sense pecat. Un fragment de la butlla Ineffabilis Deus del papa resa així: "Definim, afirmem i pronunciem que la doctrina que sosté que la Santíssima Verge Maria va ser preservada immune de tota taca de culpa original des del primer instant de la seva concepció, per singular privilegi i gràcia de Déu Omnipotent".

Per què el 8 de desembre?

Hi han diverses versions sobre les raons per les quals es celebra el dia de la Immaculada el 8 de desembre. En concret, se'n destaquen tres:

La primera es vincula amb la decisió de Pius IX de declarar dogma la tesi de la puresa de la Verge. Segons fonts històriques, aquest document va ser presentat un 8 de desembre, un dia que s'ha mantingut en el temps com a festiu.

La segona versió es fonamenta en que el dia de la Puríssima és el 8 de desembre pel fet que és quan es compleixen 9 mesos exactes de la data en que es celebra el naixement de la Verge Maria, el 9 de setembre.

La tercera és més de tall llegendari, i es basa en l'episodi de la Batalla d'Empel, que va ser un succés esdevingut entre el 7 i el 8 desembre del 1585 durant les guerres de Flandes, en la qual es van enfrontar l'exèrcit espanyol a una flota de navilis dels rebels dels Estats Generals dels Països Baixos. Segons diu la història, un soldat espanyol va trobar una talla de fusta amb la imatge de la Immaculada Concepció, que va ser col·locada en un improvisat altar. Aquella mateixa nit, un vent gèlid va glaçar les aigües del riu Mosa permetent que les tropes espanyoles ataquessin per sorpresa i derrotessin les holandeses. 

Els protestants, en contra

Els membres de l'Església protestant es posicionen en contra de les tesis catòliques en aquesta qüestió, ja que argumenten que si Jesús va necessitar d'un ventre sense pecat, també Déu va haver d'haver intervingut en la concepció de la mare de Maria, en la seva àvia, i així successivament al llarg del temps. La resposta del catolicisme és que només Maria havia de mantenir-se lliure de pecat ja que ella anava a concebre directament a Crist, mentre que els seus ancestres no.

D'altra banda, s'han aixecat veus crítiques des de fa anys a l'Estat espanyol pel fet que la festivitat del 8 de desembre begui d'unes fonts religioses, un fet no encaixa amb la definició d'un estat laic i aconfessional com és Espanya.